„La sfârsitul mandatului sau de presedinte al COMECE, card. Reinhard Marx reparcurge aceasta experienta si ofera câteva indicatii pentru cooperarea Bisericii în Europa: marturia comuna, pe urmele Evangheliei, în folosul cetatenilor europeni. Adunarea Comisiei Episcopilor Comunitatii Europene a avut loc la Bruxelles între 7 si 9 martie.

La scurt timp dupa consacrarea mea episcopala în 1996, am fost la Bruxelles pentru a cunoaste munca desfasurata de Comece. Deosebita pentru mine a fost însa participarea, în aprilie 2004, la pelerinajul la Santiago de Compostela, organizat de Comece cu ocazia extinderii Uniunii Europene la zece state din Europa Centrala si de Est. Fericiti si recunoscatori ca unificarea Estului si Vestului a fost în sfârsit realizata, am reluat acest pelerinaj european antic.
Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a vorbit despre „cei doi plamâni” cu care Europa trebuie sa respire.
Cu acea imagine el a aratat clar ca Orientul si Occidentul depind unul de altul si se amesteca pentru a forma un tot. În 2004, multi au vorbit despre „reunificarea Europei” si nu despre o extindere a Uniunii Europene catre Est. Daca privim astazi la coexistenta din Europa, în special la coexistenta dintre Est si Vest, apare o deziluzie evidenta. Societatile si politicile din diferitele regiuni ale Europei se uita critic unele la celelalte. Multi europeni occidentali critica pierderea statului de drept si a democratiei în state importante din Europa Centrala si de Est. În schimb, multi cetateni est-europeni acuza Occidentul de faptul ca s-au înstrainat si nu-si mai regasesc radacinile în valorile crestine, în timp ce uneori considera Uniunea Europeana o noua dominatie straina.
În aceasta situatie de tensiune politica si neîntelegere reciproca la nivel social, Biserica are un rol important de jucat.
Ea este un constructor de poduri între Est si Vest, între oameni si opinii. În special, episcopii sunt chemati sa construiasca iar si iar punti similare, sa caute ceea ce au în comun si sa ramâna în dialog. Deoarece, în ciuda atasamentului puternic fata de tarile si culturile noastre, noi, ca Biserica universala, trebuie sa dam si o marturie comuna si nu putem gândi doar pe baza categoriilor nationale. Iata de ce scrisoarea post-sinodala a lui Ioan Paul al II-lea din 2003 poarta titlul „Ecclesia in Europa”, nu „Ecclesiae in Europa”. Acesta este un angajament pentru noi, Conferintele Episcopale din Europa.
Comece este garantul faptului ca si la nivel politic exista Biserica din Europa si nu Bisericile din Europa.
Aceasta constituie platforma pe care dialogul are loc între Conferintele Episcopale. Poate ca ar trebui sa o consolidam mult mai mult în viitor. În orice caz, lucrarea Comece este mai importanta ca oricând daca noi, ca biserica, dorim sa adoptam o pozitie comuna cu privire la chestiunile civile si sociale importante. La aceasta ne-a angajat chiar si Papa Francisc în discursul sau catre Parlamentul European în 2014, când a subliniat „disponibilitatea Sfântul Scaun si al Bisericii Catolice, prin intermediul Comisiei Conferintelor Episcopale Europene (COMECE), de a se se angaja într-un dialog fructuos, deschis si transparent cu institutiile Uniunii Europene”. În toti acesti ani, m-am angajat de buna voie în acest dialog si voi continua sa fac acest lucru.
Cu toate acestea, Biserica din Europa trebuie, si ea, sa aiba o competenta politica europeana adecvata. Acest lucru vizeaza, pe de o parte, competenta continuturilor pe care trebuie sa o aiba Secretariatul COMECE de la Bruxelles, dar si angajamentul Conferintelor episcopale individuale asupra problemelor europene, amândoua foarte importante; iar pe de alta parte, se aplica structurilor:
Conferintele episcopale din Europa trebuie sa se întrebe în ce mod structura dubla a celor doua organisme europene, Comece si Ccee, poate fi mai bine si mai fructuos legata.
Acest lucru este valabil mai ales în contextul extinderii UE spre Est în anul 2004, dar si în perspectiva viitoarelor extinderi.
În orice caz, ca Biserica în Europa, sa nu ne lasam separati unii de altii, ci împreuna sa aducem marturia noastra, mai ales în problemele politice, etice si sociale. Biserica Catolica are o orientare europeana clara.

Stire preluata de pe site-ul https://agensir.it/europa/2018/03/03/ecclesia-in-europa-una-sola-voce-ispirata-al-vangelo-per-un-continente-unito/