„Fr. Marcelin (Victor Magui), membru al Congregatiei „Fratii Scolilor Crestine”, din România, a trecut la cele vesnice, în seara zilei de luni, 22 ianuarie 2018, în comunitatea fratilor din localitatea Pildesti, comuna Cordun, judetul Neamt, îngrijit spiritual de pr. paroh Andrei Ciobanica prin administrarea Sfântului Maslu. La 27 ianuarie 2018 ar fi împlinit vârsta de 96 de ani.
S-a nascut la 27 ianuarie 1922, în localitatea Sacalasau, judetul Bihor ca al doilea dintre cei 9 copii ai Mariei si a lui Gavril Magui. Primele cinci clase primare le-a facut în localitatea sa natala. La vârsta de 12 ani a fost primit ca juvenist, la Oradea, în Congregatia „Fratii Scolilor Crestine”. Între anii 1934 si 1940 îsi continua studiile liceale în cadrul Scolii normale greco-catolice.
În luna august a anului 1940, a intrat în noviciatul Fratilor Scolilor Crestine, din Bucuresti, iar la 8 septembrie 1941 a depus primele voturi. Între anii 1941 si 1943 a facut Scolasticatul la Blaj, unde a obtinut diploma de învatator la Scoala normala greco-catolica din aceeasi localitate. Între anii 1943 si 1945 a absolvit Scoala de ofiteri de rezerva si a participat la cel de-al Doilea Razboi Mondial pe frontul de vest. Dupa 1945 si pâna la nationalizarea scolilor confesionale, din anul 1948, a fost învatator si catehet la Liceul „Sfântul Andrei” al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, din Calea Calarasilor nr. 12. Dupa nationalizarea scolilor confesionale a continuat sa fie catehet si organist la biserica „Sfânta Tereza”, din Bucuresti. Concomitent si-a continuat studiile la Conservatorul din Bucuresti.
La 6 iulie 1947, fr. Marcelin, cu mult curaj, depunea voturile perpetue, angajându-se sa îl slujeasca pe Dumnezeu pâna la moarte ca Frate al Scolilor Crestine. A fost privat de libertate, în timpul regimului comunist, de doua ori: între anii 1950 si 1952, fiind obligat sa lucreze în lagarele de concentrare de la Canalul Dunare-Marea Neagra si barajul de la Bicaz, precum si între anii 1959 si 1964, când a fost trimis cu domiciliu obligatoriu în Baragan, în localitatea Viisoara, din judetul Ialomita. Dupa amnistia din anul 1964, fr. Marcelin s-a întors în Bucuresti. A activat ca organist si catehet, în parohia romano-catolica din Popesti Leordeni pâna în anul 1983, când, la cerere, s-a pensionat. Manastirea „Sfânta Agnes”, a Surorilor din „Institutul Sfânta Maria”, actuala Congregatio Jesu, din localitatea Popesti Leordeni, a fost a doua casa pentru fr. Marcelin timp de 26 de ani, între 1964 si 1990.
În anul 1990, superiorii congregatiei l-au chemat pentru ca împreuna cu fratii Atanasie Motica si Damian Bakos sa redeschida o comunitate la Oradea, raspunzând astfel cererii Episcopului greco-catolic de Oradea de atunci, Preasfintitul Vasile Hossu, de a reînfiinta internatul si de a reorganiza Liceul greco-catolic din aceeasi localitate. Pe lânga activitatea desfasurata în internat si în Liceul greco-catolic, fr. Marcelin a fost si organist în parohia romano-catolica „Sfânta Maria” din Oradea. În anul 2000, dupa închiderea comunitatii din Oradea, s-a alaturat fratilor din comunitatea din Pildesti unde a trait si activat pâna în seara zilei de 22 ianuarie 2018, când a fost chemat la Domnul.
Înmormântarea va avea loc joi, 25 ianuarie, în Pildesti, la ora 10.00. Sa se odihneasca în pace! (Congregatia „Fratii Scolilor Crestine”).
Sursa: http://www.catholica.ro