„"Aici, alaturi de voi, îmi izvoraste din inima cântul Sfântului Francisc 'Laudat sa fii Tu, Doamne al meu'. Da, laudat sa fii tu pentru oportunitatea pe care ne-o dai prin aceasta întâlnire", a spus papa Francisc la întâlnirea cu popoarele din Amazonia, de la Puerto Maldonado, de vineri, 19 ianuarie. "Permiteti-mi sa repet înca o data: Fie ca tu sa fii laudat, Doamne, pentru aceasta opera minunata a populatiilor amazoniene si pentru întreaga biodiversitate prezenta în aceste meleaguri", a continuat pontiful si, fara a ascunde o nota de amaraciune a spus: "Acest cânt de lauda se frânge când ascultam si vedem profundele rani pe care le poarta cu sine Amazonia si popoarele sale. Si, am vrut sa vin pentru a va vizita si asculta, pentru a sta împreuna în inima Bisericii, pentru a ne uni în înfruntarea problemelor voastre si a reafirma, împreuna cu voi, o optiune convinsa pentru ocrotirea vietii, pentru protejarea pamântului si apararea culturilor."

"Probabil popoarele originare din Amazonia nu au fost niciodata într-atât de amenintate în teritoriile lor asa cum sunt în prezent", a spus papa Francisc referindu-se pe de o parte la noile forme de exploatare miniera si la masiva presiune din partea marilor interese economice lacome dupa petrol.

"Consider ca fiind esentiale eforturile pentru a da viata spatiilor institutionale de respect, recunoastere si dialog cu popoarele indigene; prin însusirea si valorificarea culturii, limbii, traditiilor, drepturilor si spiritualitatii care le apartin. Un dialog intercultural în care voi sunteti "principalii interlocutori mai ales în momentul în care se continua proiectele care implica spatiile lor. Recunoasterea si dialogul vor fi caile cele mai bune pentru transformarea unor vechi relatii marcate de excluziune si discriminare."

"Pe de alta parte" – a continuat pontiful – "este just sa se recunoasca existenta initiativelor de speranta care izvorasc din realitatile voastre locale si din organizatiile voastre si încearca sa faca astfel încât chiar popoarele originare si comunitatile sa fie protectoare ale padurilor iar resursele produse din conservarea lor sa revina în beneficiul familiilor voastre, a îmbunatatirii conditiilor de viata, de sanatate, de educatie a comunitatilor voastre. Acest mod frumos de a se comporta este în sintonie cu practicile traiului frumos pe care-l descoperim în întelepciunea popoarelor noastre. Si, permiteti-mi sa va spun ca, daca vreunul dintre voi este considerat un obstacol sau o piedica, de fapt, prin modul vostru de a trai sunteti un strigat adresat constiintei unui stil de viata care nu este în masura sa-si evalueze costurile. Voi sunteti memoria vie a misiunii pe care Dumnezeu ne-a încredintat-o tuturor: a avea grija de casa comuna."

Referindu-se la populatiile indigene, Sfântul Parinte a reliefat ca acestea nu pot fi vreodata considerate minoritati, ci interlocutori autentici, asemenea tuturor popoarelor indigene care ne amintesc ca nu suntem patronii absoluti ai creatiei.

RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va