„Adresându-se vineri copiilor de la o casa pentru copii orfani si abandonati, Papa Francisc le-a spus ca au mult sa ofere lumii fiind cine sunt si împartasind experientele lor. „Lumea are nevoie de voi, tineri si tinere… si are nevoie de voi asa cum sunteti. Nu fiti multumiti sa fiti ultimul vagon la trenul societatii, lasându-va atrasi în toate directiile si eventual deconectati. Trebuie sa fiti motorul, mereu împingând înainte”, a afirmat el pe 19 aprilie.
„Împartasiti lumii ce ati învatat, deoarece lumea are nevoie sa fiti voi însiva, cine sunteti cu adevarat, si nu imitarea altcuiva. Avem nevoie sa fiti autentici, tineri si tinere care sunt mândri sa apartina populatiei amazoniene si care pot oferi umanitatii o alternativa pentru o viata adevarata.” Pontiful a vorbit la „Hogar Principito” („Casa Micul Print”) din Puerto Maldonado, în a doua zi a vizitei sale din Peru, din 18-21 ianuarie. Casa de copii a fost fondata în 1996 pentru a face fata ratei mari de copii neglijati si exploatati. Actualmente gazduieste circa 40 de copii si adolescenti, care vin din orfelinate, familii în risc sau din exploatari miniere ilegale. Unii au fost abandonati sau victime ale unor abuzuri fizice, sexuale sau psihologice.
Papa Francisc s-a întâlnit cu copiii si cu cei ce îi îngrijesc în curtea de baschet a casei. Înainte sa le vorbeasca, a fost salutat de directorul casei, pr. Xavier Arbex, si a ascultat marturia data de Dirsey Irarica Piña, o femeie crescuta într-o astfel de casa. De asemenea i-a asculta pe copii interpretând câteva cântece si un dans. Irarica a spus ca a intrat în orfelinat la 11 ani, fiind primita în „Hogar Principito” dupa câtiva ani, casa „fiind imediat gata sa îmi ofere sprijin si iubire totala. Multumesc profesorilor mei si ‘micului tata’ pentru ca au umplut acest gol în mine. Va multumesc pentru aceasta iubire neconditionata care ma face sa ma simt acasa.” Acum traieste în Tacna, unde munceste si studiaza psihologie.
În discursul sau, dupa marturia ascultata, Papa s-a referit la recenta celebrare a Craciunului, când inimile noastre au fost atinse de venirea Pruncului Isus. „El este comoara noastra. Voi, copiii, sunteti reflectia Sa. Si voi sunteti comori pentru noi toti, cele mai pretioase comori pe care le avem si comori pe care noi suntem chemati sa le pazim.” Sfântul Parinte a cerut iertare pentru momentele în care adultii au fost neglijenti în grija si protectia datorata lor, afirmând ca vietile lor cer un angajament si un efort mare din partea tuturor, ca sa nu ramânem indiferenti fata de copiii ce sufera si sunt în nevoi. „Fara îndoiala voi sunteti cea mai mare comoara pe care trebuie sa o îngrijim”, a întarit el.
Facând referire la marturia ascultata înainte de discurs, Sfântul Parinte a îndemnat-o pe Irarica sa fie curajoasa si sa spuna ca uneori se simta ranita, ca simte lipsa tatalui si a mamei. „Mi-ai spus: ‘Sper ca mesajul meu va fi o raza de lumina.’ Permite-mi sa îti spun ceva: viata ta, cuvintele tale si vietile tuturor de aici, sunt o raza de lumina.” A continuat spunând ca o marturie minunata „este oferita de voi toti, tinerii ce ati mers pe acest drum, ati gasit iubire în aceasta casa, iar acum puteti sa va modelati viitorul! Ne aratati potentialul enorm al fiecarei persoane.” Si-a exprimat aprecierea pentru modelul pe care îl ofera copiilor, „un semn de speranta ca vor putea sa faca la fel. Cu totii avem nevoie de modele bune: copiii trebuie sa priveasca spre viitor si sa aiba modele pozitive.”
Papa a încheiat spunând: „Tinerilor, nu va resemnati în fata la ce se întâmpla! Nu renuntati la mostenirea primita de la batrânii vostri, nici la vietile si visele voastre.” I-a încurajat sa studieze si sa profite de oportunitatile educationale ce le stau la dispozitie. „Ascultati de cei mari; pretuiti traditiile lor; nu încetati sa fiti curiosi. Intrati în contact cu radacinile voastre dar în acelasi timp ramâneti atenti la ce este nou; uniti vechiul si noul în stilul vostru propriu.” Societatea are nevoie adesea de corectare, iar voi, tinerii puteti ajuta în acest sens „învatându-ne o cale de viata bazata pe protectie si grija, nu pe distrugerea a tot ce sta în calea lacomiei noastre”.
Sursa: http://www.catholica.ro