„La întâlnirea cu tinerii, din a doua zi plina în Chile, Papa Francisc a afirmat ca credinta este o aventura mareata, una care da tinerilor inspiratia pentru a depasi dificultatile si a visa cu curaj. „Stiu ca inimile tinerilor chilieni viseaza, si ca visele sunt mari, ca aceste pamânturi sa nasca experiente ce se raspândesc si înmultesc de-a lungul diferitelor tari ale continentului”, a afirmat el. „Cine a inspirat aceste vise? Au fost tineri ca voi, care au fost inspirati sa experimenteze aventura credintei”, a spus el pe 17 ianuarie, în Bazilica Fecioarei de la Carmel, din Maipu, suburbie a capitalei, Santiago. „Caci credinta incita tinerii sa aiba simtul aventurii, o aventura ce îi face sa traverseze peisaje de necrezut, terenuri aspre si istovitoare”, a mai explicat, adaugând ca tinerilor le plac aventurile si provocarile.

Papa Francisc s-a adresat tinerilor la întâlnirea de la Sanctuarul national de la Maipu, care include Bazilica dedicata Fecioarei de pe Muntele Carmel, patroana si regina tarii. Întâlnirea s-a încadrat în vizita apostolica din 15-22 ianuarie ce cuprinde Chile si Peru. Printre cei prezenti a fost un grup ce a participat la începutul lunii la un proiect misionar de 10 zile, în anticiparea venirii Papei. Proiectul a inclus peste 2.500 de studenti, care au mers în 90 de comunitati rurale din Chile pentru a împartasi credinta, a conduce activitati de tineret si a construi capele. În timpul întâlnirii, studentii i-au oferit Papei un steag semnat de toti cei care au participat la proiect, precum si un model la scala de capela rurala, reprezentând evanghelizarea periferiilor.

Sfântul Parinte a spus ca Sanctuarul national unde avea loc întâlnirea „este o casa atât pentru pamânt cât si pentru cer. O casa pentru Chile, o casa pentru voi, dragi tineri, unde Fecioara de la Carmel va asteapta si va primeste cu inima deschisa.” Asa dupa cum a însotit natiunea si pe oamenii ei în acesti ultimi 200 de ani, doreste sa va însoteasca si pe voi si visele pe care Dumnezeu le-a asezat în inimile voastre, a spus el. „Visati la libertate, visati la bucurie, visati un viitor mai bun.” A spus apoi povestea unui tânar care i-a spus cândva cât de nefericit este când i se descarca bateria de la mobil sau când nu se poate conecta la internet. Tânarul a spus ca atunci se simte „deconectat de la lume”.

Acelasi lucru se poate întâmpla si în credinta noastra: „Dupa o vreme de mers pe drum sau dupa un start înflacarat, sunt momente când, fara sa ne dam seama, ‘latimea de banda’ scade si ne pierdem conexiunea, puterea. Atunci devenim nefericiti si ne pierdem credinta, ne simtim deprimati si apatici, si începem sa vedem totul într-o lumina proasta.” Isus este „conexiunea” noastra la internet, a continuat el. Fara o relatie buna cu Isus, putem deveni frustrati si iritati, începând poate chiar sa credem ca nimic nu conteaza sau ca nimic nu schimba lucrurile. „Ma îngrijoreaza faptul ca, odata ce pierd ‘conexiunea’, multi cred ca nu au nimic de oferit; se simt pierduti. Niciodata sa nu credeti ca nu aveti nimic de oferit sau ca nimanui nu îi pasa de voi. Niciodata!”, a subliniat Pontiful.

Referindu-se la Sf. chilian Alberto Hurtado, a spus ca acesta poate fi o calauza buna pentru tineri privind modul în care sa îsi aprinda inimile „cu focul care pastreaza vie bucuria”, adica cu Isus. „Parola” Sf. Alberto pentru a ajunge la fericire era sa se întrebe: „Ce ar face Cristos în locul meu?” Sfântul Parinte le-a cerut tinerilor sa îsi noteze aceasta întrebare în telefon si sa si-o puna des. I-a invitat sa se întrebe „la scoala, la universitate, în aer liber, cu prietenii, la munca, când sunteti luati în râs: ‘Ce ar face Cristos în locul meu?’ Când dansati, când va jucati sau urmariti diverse sporturi: ‘Ce ar face Cristos în locul meu?'” Singura cale de a înscrie ceva în inima, ca o parola, este sa folosesti acel ceva mereu, zi de zi. De aceea, „oriunde sunteti, cu oricine sunteti si oricând va întâlniti”, întrebati-va: „Ce ar face Isus?” „Va veni vremea când o veti sti pe de rost si va veni ziua când, fara sa va dati seama, inima voastra va bate ca inima lui Isus.”

„Dragi tineri, fiti curajosi, mergeti fara teama sa va întâlniti prietenii, persoanele pe care nu le cunoasteti sau pe cei aflati în situatii dificile”, le-a spus el. „Mergeti cu singura promisiune pe care o avem: ca oriunde veti fi […] veti fi mereu ‘conectati’; va fi mereu o ‘putere de alimentare’. Nu veti fi niciodata singuri. Va veti bucura mereu de compania lui Isus, a Mamei Sale si a comunitatii.”

Sursa: http://www.catholica.ro