„Azi, episcopii de pe întregul continent european au mers în pelerinaj la Verdun pentru a marca centenarul de la izbucnirea Primului Razboi Mondial. La Osuarul din Douaumont au avut loc doua servicii de rugaciune iar individual episcopii au aprins lumânari consacrate în capela osuarului unde se odihnesc osemintele a 130. 000 de soldati necunoscuti. În Catedrala Notre Dame din Verdun s-a celebrat Vecernia pentru morti. Vizita noastra a marcat pentru noi un moment bilant spiritual privind în urma cu un secol, când lumina si întunericul s-au batut în Europa ca niciodata în lungul, încercatul si adesea tragicul sau trecut.
Ni-i amintim pe cei cazuti si înca suntem uluiti de numarul urias al pierderilor umane pe care l-a generat conflictul: aproape 1 milion de soldati au murit în batalia de la Verdun. Ne socheaza din nou nebunia razboiului si simtim mila pentru tot ce s-a întâmplat. La începutul secolului XX destinele natiunilor europene erau intim întrepatrunse, Primul Razboi Mondial nu trebuia sa aiba loc.

Noi mijlocim pentru toate victimele de razboi si de conflict armat , militar si civil si ne rugam pentru pace în lumea noastra.
Ne amintim cu recunostinta de realizarile proiectului european si de felul în care viziunea parintilor fondatori ai Uniunii Europene si a celor pe care ei i-au inspirat de-a lungul anilor a contribuit la realizarea pacii si a întelegerii între natiuni care adesea în trecut au apelat la conflict armat, si o mai fac si azi, pentru a-si rezolva problemele dintre ele.
Ne rugam pentru cei morti si pentru mântuirea sufletelor lor având încredere profunda în Învierea Domnului si Mântuitorului nostru Isus Christos si în promisiunea vietii vesnice pentru fiecare si pentru noi toti dincolo de orizontul calatoriei noastre pamântesti.
Ca episcopi ai unor biserici locale din întreaga Europa suntem constienti ca venim din tari de pe continentul nostru, dintre care unele acum un secol si chiar mai recent au fost în razboi unele cu altele. Ne amintim ca pâna si unii oameni ai bisericii au stârnit focul conflictului si au hranit pasiunea nationalista. Este o amintire însotita de regret si rusine. Ne amintim însa si cât de stoic si de persistent a cerut Papa Benedict XV încetarea focului si a promovat pacea.
Pelerinajul nostru de la Verdun ne face pe noi, ca episcopi, mai decisi în angajamentul nostru de a ajuta Europa sa-si recupereze radacinile evanghelice ale identitatii sale, sa aprecize din nou valorile-multe dintre ele profund crestine-care fac din ea o comunitate, si de a promova un viitor pentru toti cetatenii europeni si pentru lumea mai larga unde domnesc pacea si justitia.
Inspirata de mesajul Evangheliei adunarea noastra a luat sfârsit cu speranta într-un viitor de pace pentru întreaga omenire.