„Papa Francisc l-a numit luni, 8 ianuarie 2018, pe Mons. Michel Aupetit, noul Arhiepiscop de Paris, ordinarul credinciosilor catolici de rit oriental care nu au ordinar propriu si sunt rezidenti în Franta.

Mons. Michel Aupetit a fost numit Arhiepiscop de Paris în 7 decembrie 2017, dupa retragerea din fruntea conducerii Consiliului Pastoral al Arhidiecezei de Paris a cardinalului Andre Vingt-Trois. Cardinalul Vingt-Trois a fost Arhiepiscop de Paris din 2005 în 2017 si ordinar al catolicilor orientali care locuiesc în Franta.

Ordinariatul a fost stabilit de catre Papa Pius al XII-lea în 1954. În mod traditional, arhiepiscopul de Paris, este ordinar al Bisericilor orientale catolice cu resedinta în Franta. El are jurisdictie asupra preotilor si credinciosilor din Biserica melkita, siriaca, copta, caldeeana, greaca, rusa, româna, care nu au un episcop în Franta, spre deosebire de armeni, maroniti si catolicii ucraineni, care au propriul lor episcop.

Ordinariatul este în strânsa legatura cu Congregatia pentru Bisericile Orientale si cu Patriarhii, respectiv Arhiepiscopii Majori ai Bisericilor din care provin credinciosii respectivi.

ACC
Sursa: http://www.e-communio.ro