„În pragul sarbatorilor de Craciun, seminaristii greco-catolici din Oradea împreuna cu formatorii lor s-au aflat în data de 17 decembrie 2017, în mijlocul credinciosilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Chisinau de Cris. La sosire, acestia au fost întâmpinati si primiti cu caldura de parintele Florin Orza, parohul locului. Programul a început cu Sfânta Liturghie celebrata de Parintele Rector Anton Cioba împreuna cu parintele paroh si Parintele Ioan Borsa. Aceasta a fost animata de corul Seminarului condus de Maestrul Radu Muresan.

În cuvintele de învatatura, parintele Anton Cioba le-a vorbit credinciosilor despre chemarea lui Dumnezeu la mântuire adresata tuturor oamenilor. Acesta a scos în evidenta importanta participarii fiecaruia dintre noi la Sfânta Liturghie si de a nu ne lasa acaparati de lucrurile lumesti în drumul nostru spre Viata Vesnica.

Cu ocazia încheierii Jubileului aniversar al celor 225 de ani de existenta a seminarului oradean, parintele paroh Florin Orza a primit medalia jubiliara cu scopul de a-si aminti de noi si de a ne purta în rugaciunile sale. Parintele Orza a multumit pentru prezenta seminaristilor în mijlocul comunitatii, declarând ca viitorul Bisericii este unul promitator.

La finalul Sfintei Liturghii, Fratele Florin Bode a fost invitat de catre parintele paroh sa impartaseasca comunitatii din Chisinau de Cris, relitatea traita în Africa, mai exact despre experienta traita în Coasta de Fildes. Fratele vicerector a vorbit despre diferenta claselor sociale, despre saracia si neputinta în care traiesc cei de acolo. Acesta a marturisit ca experienta traita a fost una marcanta observând barierele si prapastiile existente astazi între cele doua ”lumi” precizând: „Nu mi-am imaginat niciodata, înainte de a ajunge în Africa, ca acea prapastie pe care noi, asa-zisii albi, am sapat-o de-a lungul veacurilor, dainuie si azi în mintea si sufletul celor de alta culoare; în mentalitatea lor este prezent si azi acel sentiment de inferioritate, acea conceptie ca pielea alba este pielea originala a omului, ca omul alb este cel bogat si cel care dirijeaza aceasta lume – într-o propozitie: omul alb este superior celorlalti”. Acesta a mai vorbit si despre cultul si traditiile oamenilor din tribul în care a trait o scurta perioada de timp.

Vizita pastorala s-a încheiat cu o agapa frateasca oferita de catre parintii franciscani iar mai apoi gazdele au fost colindate de catre seminaristi.