„Sâmbata, 12 octombrie 2013, dimineata devreme, un grup de 55 de elevi de la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, din Oradea precum si studenti laici sau teologi ai Seminarului Teologic Greco-Catolic, s-au îmbarcat în autocare pentru a se îndrepta spre Simleu Silvaniei, unde urma sa aiba loc Întalnirea Eparhiala a Tineretului Catolic din Eparhia de Oradea.
De la liceul nostru au participat elevi cu vârste cuprinse între 15 si 18 ani respectiv din clasele VIII – XII, coordonati de pr. Anton Cioba, Sr. Ligia Man, d-na directoare Maria Sandor, si doamnele profesoare Monica Blaga, Mihaela Popoviciu si Paula Baliban.
Ajunsi acolo, fiecare am primit tricouri cu logo-ul întâlnirii si ne-am revazut prietenii si colegii din alte grupuri precum Oratoriul Maria Imaculata, Grupul Don Orione, Grupul Pro Sanctitate si ASTRU dar si tineri din Zalau, Carei sau Simleu. Am fost asteptati si primiti cu drag de catre tinerii din Simleu care, s-au ocupat în mod impecabil de organizare.
Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie arhiereasca care fost celebrata de catre Preasfintitul Virgil Bercea, pe care tinerii l-au primit cu aplauze si cântari, împreuna cu un grup de vreo 30 de preoti, fiind prezenti în jur de 600 de tineri.
Imediat dupa Sfânta Liturghie am fost repartizati pe grupuri de discutie. Fiecare grup a avut responsabilitatea de a raspunde unor întrebari legate de „Pilda fiului risipitor” regasita în evanghelia zilei.
În jurul orei 13.00 am luat prânzul pregatit cu drag de doamnele din parohiile din Protopopiatul de Simleu. Dupa prânz ne-am îndreptat cu totii spre sala de sport a unde s-au desfasurat numeroase activitati artistice. Tinerii Oros Dionis, Paul Marincean, Bagoly Szabolcs si coordonatorul lor Petre Gliguta au interpretat o serie de melodii atât instrumental cât si vocal, iar mai apoi câteva din grupurile prezente au organizat dansuri în grup, cu rol educativ pentru fiecare dintre noi, ceea ce noi tinerii numim „Bansuri”.
Si la acest moment am avut onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe Episcopul Virgil Bercea si de a-i asculta sfaturile si cuvintele.
Anul acesta crucea întâlnirilor eparhiale a fost înmânata, la fel ca în fiecare an, altui protopopiat, iar anul viitor noi surprize ne asteapta la Întâlnirea Eparhiala a Tineretului Catolic la Carei, în Parohia Sfântul Andrei, în fruntea careia se afla Parintele Vicar Foraneu Radu Filip. Tinerii din Carei, coordonati de Pr. Razvan Remes au primit cu entuziasm misiunea de a organiza acest eveniment deosebit.
Întorsi acasa, fiecare dintre noi ne-am exprimat bucuria de a fi participat si suntem dornici sa cunoastem tot mai mult adevaratul sens al prieteniei, al fericirii si al comuni unii, fiind în acelasi timp dornici sa trecem tot mai des prin astfel de experiente care nu se uita.