Ca în fiecare an, la 6 octombrie, vulcaniștii beiușeni aniversează înființarea celui dintâi „gimnaziu” românesc de la Brazda de Vest. La 6 octombrie 1828, episcopul greco-catolic Samuil Vulcan întemeia cea dintâi citadelă a învățământului românesc din această parte de țară. În actul de fondare, instituția de învățământ de la Beiuș era gimnaziu cu patru clase, iar la 6 februarie 1935 a fost completat la șase clase.
În perioada 1828-1851, limba de predare a fost latina, din 1851 a fost introdusă limba română, iar în anul 1853 a fost organizat aici primul examen de bacalaureat. În 1854, regimul habsburgic impune ca majoritatea disciplinelor de studiu să fie predate în limba germană, din 1860 aceasta devenind obligatorie pentru toate materiile. În contextul pregătirilor pentru unirea Ardealului cu Țara, la 23 noiembrie 1918, episcopul Demetrie Radu a decretat reintroducerea definitivă a limbii române ca limbă de predare.
De-a lungul timpului, liceul beiușean și-a consolidat prestigiul binemeritat, un argument este acela că școala amintită este prima din învățământul preuniversitar românesc care a dat țării, dintr-o singură clasă – promoția 1950-51, trei academicieni: Marius Sala – lingvist, Mircea Flonta – filosof și Dragoș Lazăr – matematician.
În aceste condiții, acordarea statutului de colegiu național ctitoriei episcopului Vulcan, la 1 martie 1998, a fost un gest firesc și necesar.
Cât privește aniversarea de miercuri, 6 octombrie, programul evenimentului din acest an a cuprins careul festiv, un târg de carte și un concurs de Karaoke.
Cu ocazia careului festiv, directoarea Mihaela Ilieș a subliniat continuitatea dintre spiritul luminist, european al ctitorului și școala europeană de azi:
„Episcopul Samuil Vulcan a fost un spirit empatic, dar, mai ales, un spirit iluminist, un adevărat patriot, care a susținut cauza tuturor românilor, indiferent de religia lor. Religia sa a fost dragostea de neam și spiritul de întrajutorare, renumitul spirit vulcanist perpetuat până în zilele noastre de către dascălii, elevii și absolvenții din Vulcania. Așadar, ocupându-ne de episcopul Samuil Vulcan, putem vorbi de un veritabil spirit european, empatic, la începutul celui de-al XIX-lea veac.
Dascălii și episcopii vulcaniști ai tuturor timpurilor au continuat buna tradiție statornicită de ctitor, promovând sincronizarea învățământului românesc cu spiritul european, păstrând vie conștiința națională și credința înaintașilor.
Crezul și învățăturile ctitorului și patronului spiritual se regăsesc în cultura organizațională actuală a școlii. În două runde consecutive, Colegiul Național «Samuil Vulcan» a obținut titlul de «Școală europeană», în anii 2014 și 2017, titlu acordat pentru rezultate deosebite la examenele naționale, concursuri și olimpiade școlare, implicare activă în proiecte cu finanțare europeană – Comenius, Erasmus etc. și activități de voluntariat”.
În continuare, părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș, și-a exprimat aprecierea față de modul exemplar în care generațiile actuale de elevi și dascăli duc mai departe visul marelui ctitor de școală românească, episcopul cărturar Samuil Vulcan:
„Împliniți un vis, acela al ctitorului Samuil Vulcan, care, la 6 octombrie 1828, a instituit această școală, acest gimnaziu, pentru emanciparea culturală și națională a poporului român. Chiar dacă era episcop greco-catolic, el nu s-a oprit doar la ai săi, ca un grup închis, ci s-a gândit la toți, cu fraternitate, într-un spirit ecumenic, mânat fiind și de pregătirea sa, de experiența sa și, în spiritul luminist, a dorit ca tot binele să vină și asupra celor din ținutul Beiușului, indiferent de confesiune și chiar indiferent de națiune.
Că voi sunteți aici ar fi pentru el o împlinire! Să vă vadă acum, aici, cred că ar plânge cu mare bucurie! Nu aveți decât să onorați acest vis și să vă sârguiți să fiți vrednici de acest vis făcând lucrurile simple, potrivite vârstei voastre, și anume acum să învățați, iar profesorii făcând nimic altceva decât ceea ce și-au dorit să facă: să învețe acești copii!”
Directoarea Mihaela Ilieș a mai precizat că fondurile strânse cu ocazia târgului de carte vor fi donate elevului Sergiu Hus, urându-i acestuia însănătoșire grabnică. Totodată, profesoara Mihaela Ilieș a mai anunțat că profesorii de istorie vor prezenta la ore biografia ctitorului Samuil Vulcan și câteva repere din istoria școlii. De asemenea, pe platforma educațională folosită la nivelul unității de învățământ, va fi postat un material de prezentare a Colegiului Național „Samuil Vulcan” și a istoriei sale.
Sursa: crisana.ro