„Duminica, 15 octombrie 2017, comunitatea româneasca greco-catolica din Viena Rochuskapelle-Penzing a avut bucuria sa îl aiba ca oaspete la celebrarea Sfintei Liturghii pe Excelenta sa abatele Bernhard Hermann Backovski, de la Manastirea Augustiniana din Klosterneuburg, alaturi de secretarul domniei sale, pr. Pius. Din partea parohiei noastre, alaturi de parintele paroh rector Vasile Lutai, au mai fost prezenti parintele Ioan Iulian Hotico si diaconul Felician Vladu.

Aceasta a fost cea de-a doua vizita a celui de-al 66 abate al manastirii din Klosterneubung. Manastirea din localitatea Klosterneuburg, Austria, este implicata atât în România cât si în Republica Moldova, înca de la începutul anilor ’90, când a fost fondata „Concordia Sozialprojekte”, fundatie a carei principala activitate sociala, educationala si caritativa sunt copiii strazii. Ea îsi desfasoara activitatea atât în Bucuresti, cât si în orasul Ploiesti. Aici exista fundatia „Concordia orasul copiilor”, pe scurt COC. În anul 2011 a mai fost fondata înca o asociatie, „Elijah- Sozial Werke”, al carei scop principal este ajutorarea familiilor de romi. Totul a pornit din initiativa pr. Georg Sporscill si a lui Ruth Zenkert, care, prin acest ambitios proiect, a dus la construirea de case (18 erau în vara anului curent în stadiu de finalizare), a unei brutarii cât si a unui atelier de tâmplarie. Scopul principal este ameliorarea conditiilor de viata a familiilor de romi, cât si aspectul formativ-educativ al copiilor ce provin din aceste familii. În ceea ce priveste România, pâna în prezent suma anuala destinata acestor proiecte a ajuns la cifra de 250.000 de euro anual, urmând ca de la anul sa mai creasca cu pâna la 30.000 de euro anual la urmatoarele proiecte ce se afla fie deja în derulare, fie în faza de proiect.

De generozitatea acestei Manastiri a Sf. Augustin din Klosterneuburg, prin intermediul Misiunii Române Unite din Viena, foarte multi studenti români au beneficiat de-a lungul anilor de foarte multe burse de studiu în strainatate. Ultimul pe lista, daca putem spune asa, este violonistul Andrei Tudor, care, la sfârsitul Liturghiei, spre încântarea distinsului oaspete si a enoriasilor, ne-a cântat si încântat cu un fragment din Balada lui Ciprian Porumbescu. La sfârsit, vizibil emotionat, abatele Berhard l-a îmbratisat si l-a felicitat pe tânarul interpret. Corul format din Simina Ivan, Aura Twarovska, Liviu Burz si Bogdan Popescu a animat cântarile bisericesti. Dupa Sfânta Liturghie, oaspetii au participat la agapa festiva organizata de parohie.