„"Sanctitatea Sa papa Francisc a acceptat propunerea de a fi numit membru de onoare al Academiei Române": a spus într-un interviu acordat Redactiei Române Radio Vatican academicianul Cristian Hera, vice-presedinte al Academiei Române, dupa audienta acordata de papa Francisc prezidiului Academiei Române. Audienta a avut loc miercuri, 8 noiembrie 2017, la ora 9.00, în cabinetul aulei "Paul al VI-lea" din Cetatea Vaticanului. "Sfântul Parinte a acceptat aceasta propunere din prietenie", a afirmat la rândul sau arhiep. dr. Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, mentionând ca, din sobrietate, Sanctitatea Sa a cerut sa nu se organizeze o ceremonie festiva, iar însemnele academice sa-i fie trimise în Cetatea Vaticanului prin intermediul nuntiaturii apostolice de la Bucuresti.

Delegatia Academiei Române era formata din membri ai Biroului de Prezidiu al Academiei: presedintele acesteia, Ionel-Valentin Vlad, vicepresedintii Bogdan Simionescu, Cristian Hera si Victor Spinei, secretarul general Victor Voicu si arhiepiscopul mitropolit dr. Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române. Membrii delegatiei erau însotiti de ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zapîrtan, si de prim-colaboratorul ambasadei, Adina Lovin.

Prezidiul Academiei Române i-a oferit papei Francisc volumul "Vechiul Testament – Septuaginta. Versiunea lui Nicolae Spatarul Milescu" (ms. 45 de la Biblioteca Filialei din Cluj a Academiei Române), publicat sub coordonarea prof. univ. dr. Eugen Munteanu. Este editia critica integrala a primei versiuni complete a Vechiului Testament în limba româna, opera a cunoscutului carturar român Nicolae Milescu Spatarul (1636-1708). Volumul contine textul chirilic original, în facsimil, asa cum apare acesta în Ms. 45, însotit "în oglinda" de transpunerea acestuia în grafia latina actuala. Lucrarea a fost realizata de un colectiv de filologi de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi.

Joi, 9 noiembrie 2017, delegatia Academiei Române efectueaza o vizita la Universitatea Pontificala "Salesianum" din Roma, iar succesiv are o întâlnire cu presedintele Consiliului Pontifical al Culturii, cardinalul Gianfranco Ravasi.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va