“Iubirea lui Dumnezeu ne îndeamna la vestirea Evangheliei”

Comunicat final al Întâlnirii Episcopilor Orientali Catolici din Europa

cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la întemeierea Eparhiei “Sfânta Familie”

pentru ucrainenii greco-catolici din Londra

Londra, 26-29 octombrie 2017

În perioada 26-29 octombrie 2017 s-a desfasurat la Londra reuniunea anuala a episcopilor orientali catolici din Europa, la invitatia PS Hlib Lonchyna, episcop al Eparhiei catolice ucrainene „Sfânta Familie” din Londra. Întâlnirea a avut loc la Centrul pentru Unitate a Miscarii Focolarilor, la Welwyn Garden City. Au fost zile intense de întâlniri, conferinte, dezbateri, dar mai ales de fraternitate si rugaciune, în care au fost împartasite sperantele si suferintele, proiectele si dificultatile Bisericilor Catolice Orientale din Europa. Au fost prezenti circa patruzeci de episcopi, preoti si experti în cateheza, veniti din Anglia pâna în Ucraina, din tarile scandinave pâna în Grecia. Tema generala a întâlnirii a fost vestirea, cunoasterea si viata de credinta în Hristos (Kerigma-Cateheza-Mistagogie).
În aceste zile s-a comemorat împlinirea a 60 de ani de la întemeierea Eparhiei ucrainene „Sfânta Familie” din Londra. Aceasta aniversare ne-a oferit posibilitatea de a ne aduce aminte cu recunostinta de grija pastorala a Sfântului Scaun, care a raspuns si raspunde, în continuare, nevoilor pastorale ale credinciosilor orientali catolici raspânditi în toata Europa Occidentala. În acest fel, a fost posibil sa se evalueze situatia specifica a Bisericilor Orientale Catolice din Diaspora, cu speranta ca experienta trecutului poate servi si astazi drept inspiratie în continuarea angajamentului pastoral din partea tuturor structurilor ecleziale fata de credinciosii care au emigrat din tarile lor.
La sesiunea inaugurala a participat episcopul auxiliar de Londra, PS Paul McAleenan, care a transmis salutul Em. S. Card. Vincent Nichols si si-a exprimat speranta ca prezenta Spiritului Sfânt sa însoteasca sesiunile întâlnirii noastre. Apoi, Nuntiul Apostolic din Marea Britanie, IPS Edward J. Adams a transmis salutul Sfântului Parinte. Papa Francisc a invocat binecuvântarea sa apostolica asupra acestei întâlniri si a extins salutul sau asupra credinciosilor Eparhiei ucrainene si, în particular, asupra Arhiepiscopului Major Sviatoslav Shevchuk. În continuare, Nuntiul Apostolic a evidentiat necesitatea de a vesti Evanghelia, de a o proclama si de a arata frumusetea unei vieti de comuniune cu Dumnezeu si cu ceilalti. A propus imaginea lui Hristos ca un „antidot” pentru raul din lumea de astazi. Prin kerigma si mistagogie, lucrarea mântuitoare a lui Hristos continua si astazi prin Biserica Sa.
La încheierea acestor lucrari, noi toti, pastori ai Bisericilor Orientale Catolice din Europa, ne simtim încurajati de dragostea Domnului în serviciul nostru eclezial, de Harul Divin care vindeca slabiciunile noastre, de dragostea Domnului fata de Biserica Sa care ne conduce în predicarea Evangheliei Sale. Suntem convinsi de necesitatea centrala si fundamentala a vestirii lui Hristos printr-o cateheza si o mistagogie care se nasc din celebrarea Sfintei Liturghii ca loc de marturisire si celebrare a credintei noastre. O mistagogie care sa izvorasca din Evanghelia însasi, din textele liturghiei, din iconografie, pentru a conduce pe credinciosii nostri la contemplarea misterului lui Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat de la Spiritul Sfânt si din Maria Fecioara.
Sfintele Liturghii celebrate în aceste zile ne-au permis si sa experimentam bogatia catolicismului care se manifesta prin diferitele traditii crestine care, de aproape doua milenii, alcatuiesc chipul crestin al Europei. Acest fapt ne-a facut sa constientizam chemarea mereu noua de a marturisi Evanghelia milostivirii, iubirii si reconcilierii lumii de astazi, marcata de suferinta, saracie, nedreptate si conflicte armate, care afecteaza chipul multor Biserici de-ale noastre precum si ale popoarelor noastre. Invocam, în particular, darul pacii si al reconcilierii pentru poporul ucrainean, martirizat de mult timp de violenta si de razboi, amintindu-ne, de asemenea, de persecutia si suferinta fratilor nostri crestini din Orientul Mijlociu.
Multumim Congregatiei pentru Bisericile Orientale si Consiliului Conferintelor Episcopale Europene, reprezentata aici de Secretarul sau general, Mons. Duarte da Cunha, pentru sprijinul acordat la întâlnirile noastre, care, iata, au împlinit deja douazeci de ani (1997-2017). Subiectul abordat ne-a facut sa ne simtim implicati în angajamentul reînnoirii catehezei întregii Biserici. Ne-am simtit mângâiati de sprijinul încurajator primit de la Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare.
În celebrarea Sfintei Liturghii, în Catedrala din Westminster, prezidata de Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk si concelebrata de episcopii Orientali prezenti, precum si de numerosi episcopi ai Marii Britanii, cu prezenta Cardinalului Vincent Nichols, care a tinut si omilia, am multumit Conferintei Episcopale din Anglia si Tara Galilor pentru ajutorul primit în pregatirea si desfasurarea întâlnirii noastre. Catedrala a fost plina de poporul lui Dumnezeu. Prezenta reprezentantilor bisericii anglicane si ortodoxe a fost o dovada a bunului climat ecumenic din aceasta Tara.
Diferitele aspecte pe care le-am aprofundat în aceste zile ne-au facut sa vedem importanta redescoperirii centralitatii lui Hristos în predicarea si cateheza noastra, validitatea metodelor marii Traditii a Bisericilor noastre: predica, cateheza, iconografie, mistagogie; si, în acelasi timp, nevoia de a folosi noile mijloace de comunicare pentru a anunta tuturor Vestea cea Buna a lui Hristos.
În 2018 reuniunea se va desfasura în perioada 14 – 17 iunie în Eparhia de Lungro a Italo-Albanezilor, în Italia, la invitatia PS Donato Oliviero.
Întâlnirea s-a încheiat duminica, 29 octombrie, cu Sfânta Liturghie celebrata în catedrala „Sfânta Familie” din Londra, prezidata de Arhiepiscopul Cyril Vasil’ SJ, secretar al Congregatiei pentru Bisericile Orientale.
Ne întoarcem la Bisericile noastre consolati în credinta, constienti fiind ca Hristos celebrat, predicat si trait, este adevaratul mistagog al credintei, care ne calauzeste si ne sustine în misiunea noastra de vestire a Evangheliei. Lui sa-i fie cinstea, marirea si închinarea în toti vecii vecilor. Amin.

Londra, 29 octombrie 2017