Ziua de 20 mai a fiecărui an reprezintă un moment de aducere aminte a personalității marcante a celui care a fost, cel mai cunoscut fiu al satului Bobota și totodată cel mai important om politic român de după decembrie 1989, Corneliu Coposu.
În acest an, 2022, Fundația Coposu, prin persoana președintelui ei Ion-Andrei Gherasim, a inițiat, în colaborare cu Biserica Greco-Catolică și cu Fundația Academia Civică (cu prezența d-nei Ana Blandiana, ca invitat special), un șir de manifestări publice ce s-au derulat pe parcursul mai multor zile, la București, Cluj, Bobota și Bădăcin, menite să dea o mai mare amploare evenimentului în sine, împlinirea a 108 ani de la nașterea Seniorului Coposu.
La Bobota, în dimineața zilei de 20 mai, pe o vreme splendidă și într-o atmosferă de sărbătoare, s-a desfășurat un program de comemorare a lui Corneliu Coposu, beneficiind de prezența episcopului nostru, PSS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei greco-catolice de Oradea, a președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, a subprefectului județului Sălaj, Virgil Țurcaș, a primarului comunei Bobota, Dorin Gorgan și a altor oficialități și membrii ai clerului, precum și a localnicilor și a invitaților lor.
Programul, care s-a desfășurat la bustul Seniorului din Bobota, a debutat cu un parastas oficiat în memoria lui Corneliu Coposu și celor din familia lui, plecați la Domnul, după care au urmat depunerile de coroane omagiale, iar mai apoi alocuțiuni ale oficialităților și a invitaților speciali.
În final, copiii de la Școala din Bobota și cei veniți de la Școala ”Corneliu Coposu” din Zalău, au susținut un mic program artistic, cu poezii, pe versuri de Corneliu Coposu și Ana Blandiana.
Cei prezenți au putut participa după eveniment și la o prezentare de specialitate a muzeului Șincai-Coposu, beneficiind de prezența unui alt fiu al Bobotei, muzeograf dr. Marin Pop, cel ce a și avut un merit esențial în realizarea acestuia. De altfel, Marin Pop este și cel care a scris cartea „Corneliu Coposu sub lupa Securitații”, care alături de cartea ”Poeme”, cu poezii scrise de Corneliu Coposu și scoase la tipar cu ajutorul Anei Blandiana, au fost disponibile la un stand amenajat pentru cei doritori, prezenți la fața locului.
Înainte de a părăsi Bobota, participanții au avut posibilitatea să guste și din produse tradiționale, pregătite cu dragoste de gospodinele localnice.
Evenimentul de la Bobota din acest an, s-a încheiat doar cu regretul că timpul s-a scurs prea repede, însă cu sentimentul de bucurie și de recunoștință pentru vremea foarte frumoasă și pentru comuniunea participanților.
Pr. Orest Nichita