De Andrea Tornielli

Înmormântare cu episcopul Konrad Krajewski, elemozinerul papei, si o celebrare însotita de cântarea multor prieteni. S-a întâmplat luni, 9 octombrie 2017, la Gemelii, pentru înmormântarea lui Valentin Sascu, român în vârsta de 48 de ani, mort pe neasteptate zilele trecute. Nascut la Bacau în România, venit la Roma cu sotia si fiica Alexandra, a lucrat ca agricultor. Dupa aceea despartirea de sotie si boala l-a îndepartat de cei dragi ai sai. A trait îndelung pe strada si a cazut în alcoolism. A gasit refugiu în Villetta della Misericordia – fostul sediu al rectoratului – pe care de anul trecut Policlinica Gemelli l-a readaptat pentru a gazdui circa douazeci de cersetori, continuând sa-i asiste si din punct de vedere al îngrijirilor medicale.

"Valentin a mers cu noi multi ani", a povestit la sfârsitul ritualului Gianna Iasilli, de la Comunitatea "Sfântul Egidiu", responsabila de la Villetta. "O bucata de viata si de istorie împreuna. În aceasta istorie noi putem citi atâtea momente dificile, dar si atâtea pline de iubire si de recunostinta, fiecare ar vrea si ar putea sa povesteasca vreunul. Îmi amintesc de 3 septembrie anul trecut, prima zi a deschiderii de la Villetta el era acolo asteptând fericit sa intre într-o casa frumoasa si primitoare".

"Desigur ca nu se simtea bine – a continuat ea – nimeni n-ar fi pariat pe viata sa si pe recuperarea sa, dar noi imediat am crezut si l-am primit cu simpatie, afect si speranta, paream niste înselati, niste naivi, însa Domnul prin intermediul nostru l-a readus la viata, la sanatate si la un an frumos si plin de prietenie si de întâlniri".

Prima întâlnire cu Valentin este în urma cu 17 ani. "Am fost multi colegi ai sai de calatorie de când Comunitatea «Sfântul Egidiu» cu Massimo l-a întâlnit în anul 2000 la Pietralata în timpul împartirii cinei, traia într-o baraca aproape de metrou, mereu rezervat, cordial si respectuos".

"Pâna cu putine zile în urma, moartea sa neasteptata ne-a lasat increduli si un pic zbuciumati, când misterul mortii l-a smuls din viata. Dar n-a murit în indiferenta sau fara nume, ci cu demnitatea de fiu, de frate si de prieten si cu atâtia prieteni care astazi sunt aici pentru a-l saluta".

"Valentin – mai povesteste Gianna Iasilli – om blând, cu ochii vii si stralucitori, avea mereu o jumatate de zâmbet imprimat pe fata, blândetea lui Valentin era dezarmanta chiar si în momentele cele mai dificile când era cuprins de demonul alcoolului, niciodata vreun cuvânt nepotrivit, atâtea scuze si atâtea multumiri, multumirile lui era continue. Nu avea dusmani si ierta ofensele îndurate cu mare usurinta. Cerea iertare adesea, îsi dadea seama ca eram preocupati de el când nu se întorcea seara pentru ca nu reusea sa mearga".

"Adesea cadea pe strada, facându-si rani si contuzii, se uda din cauza ploii, aluneca si noi îl cautam în locurile sale obisnuite si îl aduceam înapoi la Villetta, în schimb alteori îl însoteau studentii din colegiul vecin, lucratori de la Gemelli sau lucratori de la 118, avea în buzunar numerele noastre de telefon si asta îl asigura mult".

Valentin, a mai spus responsabila de la Villetta, "era multumit ca este cautat si primit în fiecare seara, era recunoscator pentru tot ceea ce primea, înainte de toate pentru acea casa unde se putea întoarce mereu, unde în fiecare seara era asteptat pentru a mânca, pentru a lua medicamentele, era îngrijit si putea sa faca dus si chiar sa-si spele rufele, ajutat mereu de vreun prieten".

"Am crezut în el si în blândetea sa – a încheiat Gianna – asa cum Domnul crede si viseaza cu privire la fiecare dintre noi, atâta afect, atâta grija, atâta speranta n-au fost inutile, nu s-au pierdut. Spune Ben Sirah: "Întelepciunea celui umil îl va face sa tina capul sus si îl va face sa sada printre cei mari": suntem siguri ca Valentin este asezat printre cei mari pentru ca el umil si blând ne-a cucerit si suntem siguri ca va cuceri si paradisul, pentru ca Domnul Isus a ascuns acestea celor întelepti si le-a revelat celor mici. Astazi Valentin, împreuna cu Isus, ne încurajeaza sa luptam batalia frumoasa a vietii, pentru o umanitate mai buna, ne îndeamna sa fim uniti în iubire, aceasta este lupta începuta cu Valentin, aceasta este victoria noastra".

(Dupa Vatican Insider, 9 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Patrascu