„Luni, 11 septembrie, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” si-a primit cu bucurie cei aproape 1.000 de elevi. Deschiderea festiva a noului an scolar a început la ora 10:00 cu un Te Deum si cuvântul de bun venit al Preasfintiei Sale Virgil Bercea. A urmat discursul doamnei director Antonia Nica. Plina de emotie, aceasta li s-a adresat cu daruire tuturor celor prezenti la eveniment:
„Aceasta frumoasa zi de septembrie este o zi plina de emotie pentru fiecare dintre noi, mai mici si mai mari, elevi, parinti, profesori, deoarece cu totii am fost, suntem si vom fi legati de scoala, ea reprezentând un punct de referinta în viata fiecaruia, iar alegerea scolii este un important moment de cotitura. Sa ne amintim astazi ca, datorita eforturilor si pretului platit de înaintasii nostri, astazi, aici, noi suntem liberi. Alegem liber, traim liber! Trecutului îi datoram libertatea noastra de exprimare. Cinstiti-l, deci!
Dragi elevi, odata intrati pe portile scolii, se deschid pentru voi noi orizonturi, noi directii, în functie de potentialului aptitudinal al fiecaruia. Spatiul scolii se delimiteaza astfel între sperante, aspiratii si proiecte de viitor. Cautati si gasiti placerea de a învata, cautati iubirea pentru colegi si profesori, pentru aproapele vostru, cautati în fiecare disciplina de studiu frumusetea si utilitatea ei, iar apoi lucrurile vor deveni de la sine interesante si atractive!
Pastrându-va nealterata flacara interioara a spiritului, veti fi abilitati sa aveti constiinta valorilor, accesul la educatie, armonia si toleranta, cultivarea adevarului, a binelui si a iubirii de frumos.
Fiti responsabili, demni si curajosi, dar, în acelasi timp, ascultatori! Aveti încredere în formatorii vostri si fiti mândri de apartenenta voastra la aceasta comunitate, cu toate caracteristicile ei!
Formarea voastra este misiunea principala a dascalilor din aceasta scoala si a preotilor numiti sa va calauzeasca spiritual. Va reamintesc ca aveti în acelasi timp, drepturi si obligatii. Aveti dreptul la învatatura prin cadre didactice pregatite si conditii din ce în ce mai bune de studiu, însa aveti si obligatia de a va pregati pentru fiecare zi de scoala si mai ales, de a va alege modele demne de urmat, indiferent de domeniul de studiu. Eliminati din activitatea voastra cotidiana tot ceea ce înseamna delasare, ignoranta, prost gust sau indiferenta!
Va îndemn sa experimentati viata de elev cu demnitate si curaj, cu frumusete si bucurie, dar în acelasi timp, cu respect pentru cei care va vor binele – familia si scoala voastra. De 25 de ani, portile scolii noastre va sunt deschise. Folositi-va toata energia pentru a deveni desavârsiti!
Dragi parinti, sunteti partenerii nostri în formarea acestor copii. Rolul dumneavoastra este deosebit de important, alaturi de scoala fiind factorul determinant în formarea personalitatii copilului. Împlicati-va, asadar, în cele doua asociatii de parinti: Pas cu pas si Iuliu Maniu. Alaturi de noi si dumneavoastra, ca de fiecare data, pentru bunul mers al organizarii administrative, si nu numai, sta Episcopia Greco-Catolica, reprezentata de Preasfintia Sa Virgil, caruia îi multumim în mod special!
Copiii sunt averea cea mai de pret a parintilor. Faceti-va timp sa vorbiti cu copiii dumneavoastra! Dati-le libertate, însa, în acelasi timp, fiti cu un pas înaintea lor. Copiii nu sunt autodidacti… Investiti permanent în educatia lor! La aceasta vârsta, binele se învata sau se impune!
Stimati parinti, cinstiti educatorii, pentru ca nicio profesie nu cere posesorului ei atâta generozitate, daruire si umanitate, ca cea de educator! În niciuna dintre ele nu se lucreaza cu un material mai pretios si mai delicat, mai complex si mai sensibil decât omul în devenire. Aveti încredere în dascalii nostri! Ei, prin profesionalismul lor, sunt cei care reusesc sa descopere si sa polarizeze energiile tinerilor, punându-le în slujba unor scopuri nobile.
Va multumesc si va felicit ca ati ales sa fiti alaturi de noi si în acest an, în cadrul scolii noastre, ce îsi doreste sa fie un punct de referinta în viata voastra! Aici se aduna cele mai mari emotii, trairi si sperante, aici încep adevaratele prietenii care dureaza o viata! Aceste sentimente pe care le traim cu totii la un moment dat sunt firesti si nu dispar, indiferent de contextul social în care ne aflam.
Dragi colegi profesori, cinstiti prin activitatea voastra cea mai nobila profesie, aceea de dascal! Sunteti aici datorita vocatiei voastre si pentru ca sunteti foarte buni în ceea ce faceti. Adevarata rasplata a muncii noastre va fi reusita în viata a copilului, respectiv a omului si a crestinului pe care l-am format în scoala!
Doresc sa le adresez un salut cu totul special elevilor din clasa pregatitoare, pe care îi încurajez sa vina cu drag în fiecare zi la scoala. Aici, vor descoperi o altfel de clasa, un altfel de sistem, o alta abordare a studiului, o metoda cu adevarat reformatoare în învatamântul românesc, alternativa Step by step.
De asemenea, îi salutam în mod special pe elevii claselor a V-a si a IX-a si le dorim mult succes în noul an scolar!
Mult succes si multa putere de munca tuturor!
Cu Domnul înainte!”
În cadrul evenimentului, au mai luat cuvântul doamna profesor Gabriela Nan, inspector de Matematica, reprezentant al ISJ Bihor si doamna director adjunct Rodica Muresan, care le-au transmis, de asemenea, urarile lor de bine tuturor celor prezenti.
Cred ca înaintasii ar fi mândri de faptul ca scoala noastra atrage tot mai multi elevi an de an, ca este implicata într-o serie de proiecte importante si mai ales ca pastreaza spiritul de altadata. Fiind prima scoala din Oradea cu predare în limba româna, liceul nostru demonstreaza faptul ca traditia poate fi îmbinata armonios cu spiritul modern al zilelor noastre. Pentru a construi ceva de valoare, trebuie sa facem întotdeauna apel la origini. Nu vom sti nicodata cine suntem cu adevarat, daca nu stergem praful de pe chipurile uitate ale stramosilor. Ei traiesc prin noi, la fel cum si noi vom trai prin pruncii nostri.
CREDINTA, DARUIREA, PATRIOTISMUL si PASIUNEA PENTRU CUNOASTERE au definit dintotdeauna institutia ce astazi poarta numele de Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.