„Pentru Papa Wojtyla vacanta însemna drumetii lungi în munti, pe cât posibil înalti, si multa liniste pentru a contempla vârfurile. Pentru Benedict al XVI-lea, vacanta se indentifica cu lectura, cu studiul si cu cântatul la pian, la munte sau la Castel Gandolfo. Pentru susccesorul sau, Papa Francisc, vacanta înseamna un ritm mai lent în vederea îndeplinirii îndatoririlor zilnice; audientele si celebrarile, fara a se îndeparta de casa. Astfel resedinta istorica pentru vacantele Pontifilor- careia Ioan Paul al II-lea i-a adaugat o piscina, pentru a putea înota în liniste- nefolosita de proprietarul sau temporar, devine un muzeu deschis publicului.
Jorge Mario Bergoglio a avut ultima vacanta înteleasa ca si concediu, departe de casa, în anii '70. De atunci, actualul Pontif a preferat sa traiasca timpul odihnei estivale fara sa a îndeparta de resedinta si de orasul sau. Încetineste ritmul muncii zilnice fara a se deplasa.
În familia Bergoglio nu se luau vancante: ,,Noi nu eram bogati, ajungeam la sfârsitul lunii fara probleme, dar si fara posibilitatea de a face economii. Nu aveam o masina, nu mergeam în vacanta ” povestea viitorul Papa. În schimb, tatal lui Jorge Mario dorea ca fiul sa îsi gaseasca un loc de munca în timpul vacantelor scolare. Întâi, lucreaza într-o fabrica de încaltaminte unde la început se ocupa de curatenie. În al treilea an, i se încredinteaza anumite sarcini administrative. În urmatorii ani va studia si va lucra în acelasi timp într-un laborator chimic. Decizia de a nu-si lua vacanta este prin urmare legata si de un obicei din copilarie si din tinerete.
Papa Francisc a vorbit despre vacantele sale în timpul zborului de întoarcere din Coreea în anul 2014: ,,Mi-am luat vacanta acum, acasa, cum fac de obicei, pentru ca…odata, am citit o carte interesanta al carei titlu era ”Bucura-te ca esti nevrotic”! Chiar si eu am anumite nevroze…una dintre aceste nevroze este ca sunt prea legat de locuinta. Ultima data când am fost în vacanta, afara din Buenos Aires, împreuna cu comunitatea iezuita, a fost în anul 1975. Cu adevarat, mereu îmi i-au vacanta, în locuinta mea, schimbând ritmul. Dorm mai mult, citesc ceea ce îmi place, ascult muzica, ma rog mai mult…si aceste lucruri ma odihnesc.
Papa se trezeste putin mai târziu decât de obicei, când desteptatorul suna la 4:45. Apoi celebreaza Sfânta Liturghie (fara participarea poporului) si nu tine audientele generale. Unica întâlnire cu credinciosii ramâne rugaciunea ,,Angelus” din fiecare duminica. Are mai mult timp pentru întâlniri si discutii cu prietenii, fara a lipsi studiul si pregatirea discursurilor pentru calatoriile apostolice.
La Castel Gandolfo, în locul Papei, merge lumea. Înainte, era posibil accesul sefilor de stat sau al ierarhilor bisericesti. În schimb, din luna octombrie a anului trecut, oricine poate sa intre în austera camera a pontifilor pentru a vedea patul imens în care au murit Pius al XII-lea si Paul al VI-lea. Acolo, mai pot sa vada telefoanele de tip Sip folosite de episcopii Romei, divanul si fotoliul bibliotecii pe care au stat, fata în fata, doi Papi, Bergoglio si Ratzinger si masa pe care erau puse dosarele Vatileaks.