„Secretariatul general al Sinodului Episcopilor a anuntat deschiderea unui sit web ca pregatire pentru a XV-a Adunare Generala Ordinara cu tema „Tinerii, credinta si discernamântul vocational”, care se va celebra în luna octombrie 2018. Situl internet se poate gasi de astazi la adresa: youth.synod2018.va. Am cerut motivele initiativei de la cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor.
Decizia Secretariatului General al Sinodului de a deschide un sit internet si de a propune în el un chestionar tuturor tinerilor, niciunul exclus, raspunde la exigenta de a-i implica în drumul sinodal pe care Biserica îl parcurge cu tema „Tinerii, credinta si discernamântul vocational” cât mai mult posibil. Cu situl, pe de o parte se vor sa se furnizeze instrumente care sa poata face în asa fel încât participarea lor sa devina tot mai constienta si implicata. Pe de alta parte, se vrea sa se dea vizibilitate initiativelor care îi au ca protagonisti.
Prin intermediul sitului sunt pune în retea informatii, cunostinte, experiente, initiative. În schimb chestionarul este instrumentul prin care tinerii pot sa-si faca auzit glasul lor, sensibilitatea lor, credinta lor, dar si îndoielile lor si criticile lor, pentru ca strigatul lor sa ajunga la pastori, asa cum au fost invitati sa faca de Papa Francisc în Scrisoarea pe care le-a adresat-o la începutul drumului sinodal. Chestionarul care se gaseste în sit este diferit de cel continut în Documentul Pregatitor. Diferit atât în finalitati cât si în întrebari. De fapt, se adreseaza direct tinerilor invitându-i sa-si „povesteasca” viata lor, dorintele lor, temerile lor.
Prin întrebarile propuse, tinerii pot sa se prezinte, sa spuna cum se vad pe ei însisi si lumea din jurul lor, cum traiesc relatiile cu altii si cum se situeaza cu privire la alegerile de viata. Li se cere sa se exprime cu privire la raportul cu religia, credinta si Biserica. Ultima serie de întrebari focalizeaza atentia asupra prezentei lor pe web. La sfârsit sunt invitati sa exprime ceva despre ei care n-a fost cerut în chestionar.

De cardinal Lorenzo Baldisseri
(Dupa agentia SIR, 14 iunie 2017)
Sursa: http://itrc.ro