„Cu ocazia sarbatoririi Sfântului Anton de Padova, fratii franciscani din Oradea au organizat pelerinajul anual de la Dragesti, judetul Bihor, unde acest sfânt este patronul spiritual al comunitatii. De 20 de ani, Sfânta Liturghie se desfasoara în sala caminului cultural pentru ca biserica noastra, ridicata cu mari eforturi umane si materiale, este folosita de fratii ortodocsi. ?n aceasta duminica de 11 iunie, este închisa. Asa a fost si anul trecut, lasând o durere în sufletele noastre, a credinciosilor greco-catolici.
Parintele Blajut Mihai împreuna cu parintele Robu Iulian au stiut sa transmita spiritul sarbatorii, vorbind minunat despre anii petrecuti de Sfântul Anton la Camposampiero si mesajul evanghelic mereu actual de a ne converti spre Domnul Isus Cristos, pentru a ne pregati a ajunge în ?mparatia Sa, adica în Paradis.
Momentele liturgice au fost animate de talentatii tineri din grupul Allegria: Demian George, Gotia Stefana, Nicoriciu Alexandra, Somolan Darius, Pop Lucian, Vizer Stefan. La finalul ceremoniei s-au binecuvântat copii si crinii, s-au ridicat rugaciuni catre Sfântul Anton, mare facator de minuni, iar parintele paroh a miruit toti credinciosii si a daruit flori de crini.
Cu aceasta ocazie, am aflat ca s-au împlinit în luna mai, 90 de ani de la aprobarea Congregatiei pentru Bisericile Orientale de a se pregati preoti în rit oriental din Ordinul Franciscan Conventual pentru a ajuta Episcopia Greco Catolica.
La cererea Episcopului Traian Frentiu, franciscanii moldoveni au venit în 1929 si au primit trei din cele mai grele si parasite parohii ale Bihorului: Dragesti (fr. Dominic Niculaes), Gruilung si Dicanesti (fr.Ion Gârleanu). Dupa sapte ani, erau 6 frati cu mai multe bisericute ridicate si cu falnica biserica din Dragesti decretata loc de pelerinaj în cinstea Sfântului Anton de Padova.
Papa Pius al XI-lea a înzestrat acest Sanctuar „in perpetum” cu Indulgenta plenara „Toties Quoties”, în ziua de 13 iunie si duminica apropiata. Biserica s-a sfintit în 14 iunie 1936, devenind un cunoscut si important loc de pelerinaj în toata regiunea, pâna în 1948.
Calde multumiri fratilor franciscani care au fost si care mai sunt pe aceste meleaguri românesti. Pace si bine!