„Duminica a III-a de dupa marita sarbatoare a Învierii Domnului, numita si a „Mironositelor” a fost moment de bucurie pentru credinciosii greco-catolici din Parohia Chet, judetul Bihor. Dupa lucrarile de renovare interioara si exterioara, a avut loc resfintirea Bisericii si ungerea peretilor cu Sfântul si Marele Mir.

Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea a ajuns în mijlocul comunitatii parohiale, întâmpinat cu flori, pâine si sare de catre copiii îmbracati în costume populare si cu Sfânta Cruce de catre parintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preotii si protopop de Marghita si Sfânta Evanghelie de catre parintele Gabriel Emil Vana, paroh de Chet, parintele vicar general Olimpiu Todorean si soborul de preoti.
A urmat ceremonialul sfintirii prin stropire cu apa sfintita si ungere cu Sfântul si Marele Mir, urmat de celebrarea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii. În cuvântul de învatatura, Preasfintia Sa Virgil a subliniat curajul femeilor mironosite, curaj care a avut izvorul în Domnul cel Înviat, cel care conduce pasii si alunga teama si frica. Îndemnul adresat celor prezenti a fost: „nu va temeti! nu mai traim în întuneric, ci în lumina lui Cristos”.

La finalul Sfintei Liturghii, la propunerea parintelui paroh Gabriel Vana, Preasfintia Sa Virgil a oferit, persoanelor implicate activ în lucrarile care au avut loc, diplome de merit. Parintele Gabriel Emil Vana, paroh al comunitatii din Chet din anul 2012, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind din partea Preasfintitului Parinte crucea pectorala.

ISTORICUL PAROHIEI ROMÂNE UNITE CU ROMA GRECO-CATOLICE CHET

Localitatea Chet se gaseste în extremitatea nordica a judetului Bihor în imediata vecinatate a judetului Satu Mare. Conform “Dictionarului istoric al localitatilor din Transilvania” Vol. I scris de Coriolan Suciu si editat de Ed. Academiei în 1967 prima atestare documentara a satului Chet dateaza din anul 1397 sub denumirea de Kec fiind una dintre cele mai vechi localitati din zona Marghita.
Parohia Greco-Catolica Chet este si ea la rândul ei una dintre primele parohii Greco-catolice ale Eparhiei de Oradea. Dipticonul Parohiei Chet ne atesta în anul 1753 vizita Prea Sfintitului Meletie Kovacs în localitaea Chet unde l-a numit ca si preot al Parohiei Chet pe parintele Ignat. Prima matricola aflata în arhiva parohiei dateaza din anul 1784.
Pâna în anul 1872 credinciosii parohiei noastre s-au rugat într-o biserica din lemn situata în spatele casei parohiale de astazi, unde se afla si cimitirul parohiei.
În anul 1869 sub pastorirea vrednicului de pomenire a parintelui Antoniu Bony si arhipastorirea Prea Sfintitului Iosif Papp-Szilaghi s-a început constructia actualei biserici din caramida cu hramul: “Adormirea Maicii Domnului”de catre inginerul Augustin Kuskits, care s-a finalizat în anul 1872, an în care a primit si arhiereasca binecuvântare. Biserica este construita în stil roman cu turn gotic, fiind în forma de nava. Iconostasul are icoane pictate în ulei pe scândura si tabla datând aproximativ din anul 1875.
În anul 1871 sunt comandate clopotele parohiei la atelierul din Pesta al mesterului Iosif Pozdech, ele ajungând la Chet în anul 1872. Conform descrierilor parintelui Antoniu Bony, pastrate în arhiva parohiei, la 3 martie 1872, în Duminica lasatului de sec la carne clopotele au fost binecuvântate de catre “M.O.D. Vicearhidiacon (protopopul locului) Samuilu Bota Parochu de Farnasu” primind fiecare câte un nume: cel mare “Antoniu”, cel mijlociu “Iosif”, iar cel mic “Ilie”. Dintre cele trei clopote astazi mai exista doar cel mijlociu ; despre doua batrânii satului spun ca s-au crapat în timpul Primului razboi mondial, când au fost coborâte din turn si îngropate în pamânt de teama de a nu fi confiscate de armata pentru a fi topite si folosite în industria de armament. Clopotul mare si cel mic dateaza din anul 1924, respectiv 1985.
Casa Parohiala a fost construita în 1880 fiind zidita în totalitate din caramida. Conform însemnarilor parintelui Antoniu Bony pretul total al casei si bisericii a fost echivalat la 158 jughere de pamânt (aproximativ 80 de hectare).
La începutul secolului XX un mare numar de transilvaneni din Imperiul Austro-ungar emigreaza în America unde nu-si abandoneaza credinta deschizând parohii si construind biserici pe pamânt american. Din anul 1906 dateaza o scrisoare primita de parohia noastra de la parintele Vanca Ioan, preot al Parohiei Greco-Catolice Cleveland Ohio, care ne spune ca prin darnicia credinciosilor parohiei sale si în special a fiilor satului Chet aflati acolo, trimit suma de 150 de dolari, bani cu care s-a ridicat crucea din fata Bisericii.
Printre personalitatile marcante nascute în satul Chet amintim pe marele patriot român si participant activ la viata religioasa a bisericii noastre, Demetriu Kiss, avocat, care si-a adus aportul la înfaptuirea Marii Uniri, senator al României dupa 1918 , casatorit cu sora lui Aurel Lazar. A primit Ordinul “Sfântul Grigore cel Mare” pentru civili în grad de Comandor pentru devotamentul sau fata de biserica, iar mai apoi Ordinul “Steaua României” în grad de Comandor.
Conform scrierilor parintelui Georgiu Moody în anul 1922 parohia a donat Bibliotecii Academiei Române din Bucuresti “Zbornicul lui Dosoftei”.
În anul 1948 odata cu decretul 358 din 1 decembrie Biserica Greco-Catolica a fost scoasa în afara legii de catre comunisti. Dupa Revolutia din 1989 Parohia Greco-Catolica Chet a fost reactivata de catre parintele Aciu Ioan, iar în anul 2006 parintele Dat Gheorghe a revenit cu Biserica si un numar important de credinciosi la cultul Greco-catolic.

DIPTICONUL PAROHIEI CHET:

1753 Vizita Episcopului Meletie Kovacs
1753-1768 preot Ignat
1765 preot George
1768 preot Iosif pomenit în Ciaslov
1787 preot Nicolae pomenit în Octoich
1779-1806 preot Ilie
1806-1818 preot Gavril
1818-1826 preot Demetriu
1822 august 12 Episcop Samuil
1831 preot Gavril
1845 preot Petru
1845-1856 preot Ioan
1856-1900 preot Antoniu Bony
1900-1905 preot Antoniu
1905-1907 preot Victor
1907-1909 preot Ioan
1909-1914 preot Victor Pop
1914-1922 preot Gheorghe Chis
1922-1946 preot Georgiu Moody
1947- preot Traian Candrea
2005- preot Aciu Ioan
2006-2012 preot Dat Gheorghe
2012- în prezent preot Vana Gabriel