„„Denia celor 12 Evanghelii" sau „Slujba Sfintelor si Mântuitoarelor Patimi ale Domnului Isus Cristos" a fost oficiata în aceasta seara în Catedrala Greco-Catolica de Preasfintitul Virgil Bercea, alaturi de un sobor de preoti si împreuna cu poporul credincios. Aceasta sfânta slujba are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor si scoaterea solemna a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, pentru a fi venerata.
Textele biblice care au fost proclamate la aceasta slujba ne-au prezentat toate patimile suferite de Domnul Isus Cristos pentru mântuirea noastra. Cunoscuta drept „Denia celor 12 Evanghelii”, la slujba din aceasta Joi Mare textele biblice ne-au vorbit tocmai despre prinderea, procesul si rastignirea Mântuitorului Isus.
Dupa citirea fiecareia dintre cele 12 Evanghelii de la Denia din Joia Mare (utrenia zilei de vineri), este preamarita îndelunga rabdare a lui Isus Cristos. Textele evanghelice ale acestei slujbe alcatuiesc un tablou complet al suferintelor Mântuitorului, culminând cu rastignirea si moartea Sa pe cruce. Prima evanghelie propusa de Biserica, în Joia Mare, ne aduce în fata Mântuitorului si a apostolilor la Cina cea de Taina. Cu totii primeau o porunca noua, porunca iubirii: „Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul". Prin exemplul personal, Mântuitorul Cristos arata ca porunca noua, a iubirii, biruieste tradarea, parasirea si singuratatea. Iubirea lui îndelung rabdatoare creste chiar în mijlocul suferintei, iar pe cei care l-au parasit în aceste grele încercari nu i-a abandonat, ci „iubind pe ai sai cei din lume, pâna la sfârsit i-a iubit".
În cuvântul sau de învatatura de la sfârsitul oficiului liturgic, Preasfintia Sa Virgil i-a îndrumat pe cei prezenti, ca în aceste zile, sa-si îndrepte mai mult atentia si sa se roage pentru fratii nostri care sufera în Siria, pentru victimele atentatelor de la Cairo si Stockholm si spre cei care mor de foame în Tanzania sau Etiopia: Poate ca noi credem ca astazi nu-l mai rastignim pe Cristos, dar daca ne uitam la ceea ce se întâmpla azi în lume, la câte persoane sufera din cauza razboaielor, a nedreptatii sau a dorintei unora de a se îmbogati, fara scrupule, prin vânzarea de arme, nu putem sa nu-l vedem pe Cristos suferind în fiecare dintre acei frati mai mici ai Lui. Poate noi consideram ca avem pacate mai mici, ca nu noi îl rastignim azi pe Isus si de aceea, în aceste zile, rugaciunea noastra trebuie sa se îndrepte spre acele persoane care au mai mare nevoie de ea, spre acele locuri care au mai mare nevoie de prezenta lui Dumnezeu.
Iubirea lui Cristos, fiind mai tare decât moartea, trece prin moarte si o biruieste. Însusi legatura dintre misterul Crucii si misterul Învierii, prin iubirea mai tare decât moartea, este meditata si laudata prin aceste cântari ale Deniilor. Gloria acestei iubiri umile si îndelung rabdatoare se va putea vedea în taina Învierii!