„În contextul în care pregatirea multora pentru sarbatoarea de pe 25 decembrie consta în cumparaturi, gatit si pregatirea casei, Papa Francisc a amintit ca avem nevoie de o pregatire spirituala, de o schimbare în viata noastra, de convertire, zi de zi. „Noi pregatim calea Domnului si îndreptam cararile sale atunci când examinam constiinta noastra, când scrutam atitudinile noastre, pentru a alunga atitudinile pacatoase”, a spus Sfântul Parinte. Iata alocutiunea papala dupa traducerea facuta de pr. Mihai Patrascu pentru ITRC.ro.
Iubiti frati si surori, buna ziua!
În Evanghelia din aceasta a doua duminica din Advent rasuna invitatia lui Ioan Botezatorul: „Convertiti-va, pentru ca s-a apropiat împaratia cerurilor!” (Mt 3,2). Tot cu aceste cuvinte va începe Isus misiunea Sa în Galileea (cf. Mt 4,17); si tot asa va fi si vestirea pe care discipolii vor trebui s[ o duca în prima lor experienta misionara (cf. Mt10,7). Astfel, evanghelistul Matei vrea sa îl prezinte pe Ioan ca acela care pregateste drumul pentru Cristos care vine si pe discipoli drept continuatorii predicii lui Isus. Este vorba despre aceeasi vestire bucuroasa: vine împaratia lui Dumnezeu, ba chiar, este aproape, este în mijlocul nostru! Acest cuvânt este foarte important: „Împaratia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru”, spune Isus. Si Ioan vesteste ceea ce va spune Isus dupa aceea: „Împaratia lui Dumnezeu a venit, a sosit, este în mijlocul vostru”. Acesta este mesajul central al oricarei misiuni crestine. Când un misionar pleaca, când un crestin merge sa îl vesteasca pe Isus, nu merge sa faca prozelitism, ca si cum ar fi un suporter care cauta pentru echipa sa mai multi adepti. Nu, merge pur si simplu sa vesteasca: „Împaratia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru!” Si astfel misionarul pregateste drumul pentru Isus, care întâlneste poporul sau.
Dar ce este aceasta împaratie a lui Dumnezeu, aceasta împaratie a cerurilor? Sunt sinonime. Noi ne gândim imediat la ceva ce se refera la lumea de dincolo: viata vesnica. Desigur, acest lucru este adevarat, împaratia lui Dumnezeu se va extinde fara sfârsit dincolo de viata pamânteasca, dar vestea frumoasa pe care Isus ne-o aduce – si pe care Ioan o anticipa – este ca împaratia lui Dumnezeu nu trebuie sa o asteptam în viitor: s-a apropiat, într-un fel este deja prezent si putem sa îi experimentam înca de acum puterea spirituala. „Împaratia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru!”, va spune Isus. Dumnezeu vine sa stabileasca domnia Sa în istoria noastra, în ziua de zi de fiecarei zi, în viata noastra; este acolo unde ea este primita cu credinta si umilinta încoltesc iubirea, bucuria si pacea.
Conditia pentru a face parte din aceasta împaratie este de a face o schimbare în viata noastra, adica sa ne convertim, sa ne convertim în fiecare zi, un pas înainte în fiecare zi… Este vorba de a parasi drumurile, comode dar derutante, ale idolilor din aceasta lume: succesul cu orice pret, puterea în dauna celor mai saraci, setea de bogatii, placerea cu orice pret. Si, în schimb, sa deschidem drumul pentru Domnul care vine: El nu ia libertatea noastra, ci ne daruieste adevarata fericire. Cu nasterea lui Isus la Betleem, însusi Dumnezeu e cel care îsi ia locuinta în mijlocul nostru pentru a ne elibera de egoism, de pacat si de coruptie, de aceste atitudini care sunt ale diavolului: a cauta succesul cu orice pret; a cauta puterea în dauna celor mai slabi; a-ti fi sete de bogatii si a cauta placerea cu orice pret.
Craciunul este o zi de mare bucurie si exterioara, dar este mai ales un eveniment religios pentru care este necesara o pregatire spirituala. În acest timp al Adventului, sa ne lasam condusi de îndemnul Botezatorului: „Pregatiti calea Domnului, drepte faceti cararile lui!”, ne spune el (v. 3). Noi pregatim calea Domnului si îndreptam cararile sale atunci când examinam constiinta noastra, când scrutam atitudinile noastre, pentru a alunga aceste atitudini pacatoase pe care le-am mentionat, care nu sunt de la Dumnezeu: succesul cu orice pret; puterea în dauna celor mai slabi; setea de bogatii; placerea cu orice pret.
Sa ne ajute Fecioara Maria ca sa ne pregatim la întâlnirea cu aceasta Iubire-tot-mai-mare, care este aceea pe care ne-o aduce Isus si care în noaptea de Craciun s-a facut mic-mic, ca o samânta cazuta în pamânt. Si Isus este aceasta samânta: samânta Împaratiei lui Dumnezeu.
Dupa Angelus, Sfântul Parinte a spus urmatoarele:
Iubiti frati si surori,
Adresez salutul meu voua tuturor, romani si pelerini! Salut îndeosebi credinciosii veniti din Córdoba, Jaén si Valencia, din Spania; din Split si Makarska, din Croatia; din parohiile „Sfânta Maria a Rugaciunii” si „Preasfântul Trup si Sânge al lui Cristos” din Roma. Urez tuturor o duminica frumoasa si un drum bun de Advent, aceasta pregatire a drumului pentru Domnul, aceasta convertire în fiecare zi. La revedere pe joi, pentru sarbatoarea Mariei Neprihanite. În aceste zile ne rugam uniti cerând mijlocirea sa materna pentru convertirea inimilor si pentru darul pacii. Si va rog, nu uitati sa va rugati pentru mine. Pofta buna. Pe joi!

Sursa: http://www.catholica.ro