„„Iata, ce placut si ce dulce este sa locuiasca fratii împreuna” (Ps 131,1). Sub acest motto a avut loc întâlnirea nationala a preotilor greco-catolici români din Italia. Evenimentul s-a desfasurat în perioada 17-19 noiembrie 2016 si a fost gazduit de fratii franciscani de la Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Venetia, buni prieteni ai Bisericii noastre.
Lucrarile întâlnirii au fost prezidate de monseniorul Ioan Alexandru Pop, coordonator al comunitatilor greco-catolice din Italia, alaturi de cei doi sinceli: pr. Barbolovici Vasile-Alexandru si pr. Muresan Marinel. Discutiile plenare s-au concentrat asupra a trei teme principale: viitorul pastoratiei, drepturile si îndatoririle preotilor si drepturile si îndatoririle sincelilor.
Cel mai amplu subiect dezbatut a fost cel legat de pastoratia credinciosilor prezenti în Italia. În acest sens, a fost prezentata decizia Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unita cu Roma de a înfiinta un Birou Migrantes, pentru o mai buna organizare si comunicare a comunitatilor din diaspora cu propria ierarhie. De asemenea, s-a vorbit despre raporturile cu episcopii romano-catolici italieni, toti cei prezenti sustinând nevoia unei mai bune organizari din punct de vedere ierarhic. A fost încurajata organizarea initiativelor culturale, astfel încât Biserica noastra sa fie cât mai bine cunoscuta. S-a pus la un moment dat întrebarea ce ofera aceasta Biserica. Raspunsul a fost ca Biserica Greco-Catolica româna îl ofera înainte de toate pe Hristos cel rastignit, datorita martiriului recent prin care a trecut si a episcopilor morti în faima de martiri sub regimul comunist. Tot în cadrul discutiilor, a fost subliniata nevoia colaborarii dintre preoti, semn vizibil al fraternitatii, si folosirea mijloacelor de comunicare moderne. Pe lânga discutiile organizate, cei prezenti au avut si posibilitatea de a face schimb de idei în mod individual, atât seara cât si în decursul zilei.
Discutiile fructuoase s-au împletit în mod armonios cu momentele de spiritualitate. În fiecare dimineata preotii greco-catolici s-au adunat alaturi de gazdele lor împrejurul Mesei Altarului pentru a celebra Sfânta Liturghie. Rugaciunea Dupacinarului, pricesnele si alte devotiuni au constituit rugaciunea de seara. Fiind într-un loc bogat dintr-atâtea puncte de vedere, preotii români au avut ocazia sa viziteze orasul si sa cunoasca mai bine locurile. De asemenea, cei prezenti s-au putut închina la moastele sfântului evanghelist Marcu, asezate în bazilica venetiana cu acelasi nume.
La finalul celor trei zile, preotii greco-catolici si-au luat ramas bun de la gazdele lor bune si primitoare, s-au salutat între ei în mod fratesc si s-au îndreptat spre casele lor mai edificati si mai întariti în credinta, multumind Domnului pentru bucuria de a fi petrecut câteva momente împreuna.

Sursa:http://www.bru-italia.eu