„Familia, lumina a lumii. La ultima congregatie generala a celei de-a XIV-a adunari a Sinodului Episcopilor, sâmbata, 24 octombrie 2015, papa Francisc a autorizat publicarea asa numitului ”Raport final” (”Relatio finalis”). Conform datelor prezentate sâmbata seara la briefing-ul cu jurnalistii de directorul Salii Vaticane de Presa, pr. Federico Lombardi, Raportul este alcatuit din 94 de paragrafe, votate fiecare în parte de Parintii Sinodali. Toate paragrafele au fost aprobate cu majoritatea calificata, însemnând 177 de voturi din 265. Din România, dupa cum s-a spus în emisiunile precedente, erau prezenti printre Parintii Sinodali, episcopul diecezei de Iasi, PS Petru Gherghel, si episcopul eparhiei ”Sf. Vasile cel Mare” la Bucuresti, PS Mihai Fratila.
”Lumina în întunericul lumii”, astfel definesc familia Parintii Sinodali în ”Raportul final”, vorbind pe larg despre dificultatile ei dar si de marea ei capacitate de a le înfrunta si de a reactiona în fata lor. Organizat si liniar, documentul final al actualei adunari sinodale a receptat numeroase ”amendamente” prezentate de Parintii Sinodali la ”Instrumentum laboris”, drept care se poate spune ca oglindeste vointa participantilor.
Au atras atentia în mod special doua paragrafe care au fost aprobate cu 178, respectiv, 180 de voturi, altfel spus, la limita majoritatii calificate. Precizeaza pr. Lombardi:
• «Sunt cele care se refera la situatiile dificile, abordarea pastorala a familiilor ranite sau în situatii iregulare din punct de vedere canonic si pentru disciplina Bisericii. În particular, e vorba de convietuiri, casatorii civile, divortatii recasatoriti (civili) si de modul prin care se poate realiza o apropiere fata de aceasta situatie. În orice caz, au întrunit majoritatea de doua treimi din voturi».
Documentul final degajeaza o atitudine pozitiva si primitoare, a subliniat mai departe pr. Lombardi, rodul unui lung parcurs care a început cu ”Instrumentum laboris”. ”Personal – a spus directorul Salii de Presa a Sf. Scaun – mi se pare extraordinar drumul facut de la documentul «Instrumentum laboris» pâna la documentul «Relatio finalis», un drum extraordinar de bogat, dens, bine echilibrat si bine organizat”. Parintele Lombardi a evidentiat ca promulgarea documentelor ”motu proprio” ale papei Francisc cu privire la reforma proceselor de recunoastere a nulitatii matrimoniale au avut o contributie eficace si decisiva la tematica adunarii sinodale.
Parintii Sinodali subliniaza în Raportul final doctrina indisolubilitatii casatoriei sacramentale, înteleasa nu ca un jug de purtat ci ca un dar al lui Dumnezeu, adevar întemeiat în Cristos si în legatura sa de iubire fata de Biserica. În acelasi timp se afirma ca adevarul si milostivirea se întâlnesc în Cristos. De aici, îndemnul la asumarea unei atitudini de primire a familiilor ranite.
Fara a mentiona în mod explicit accesul la Sf. Împartasanie din partea divortatilor recasatoriti civil, documentul sinodal aminteste ca ei nu sunt, prin aceasta, excomunicati si îndeamna pastorii de suflete la discernamânt cu privire la analiza situatiilor complexe ale familiilor. Efortul de discernamânt, se afirma în document, trebuie sa tina cont de învatatura Bisericii si sa cultive încrederea ca milostivirea lui Dumnezeu nu se refuza nimanui. Pentru cei care convietuiesc, se subliniaza ca situatia lor trebuie înfruntata de o maniera constructiva, cautând transformarea acesteia în oportunitate de convertire spre plinatatea casatoriei si a familiei, în lumina Evangheliei.
Alte puncte care au catalizat opinia publica se refera la persoanele care se declara homosexuale. Acestea, se afirma în document, nu trebuie discriminate dar în acelasi timp se reitereaza ca Biserica se împotriveste uniunilor între persoane de acelasi sex si ca nu sunt admise presiuni externe în ce priveste pozitia Bisericii în aceasta privinta.
Paragrafe întregi sunt dedicate imigrantilor, refugiatilor, celor persecutati, ale caror familii sunt dezbinate si care pot devenit victima a traficului cu persoane. Pentru ei si familiile lor se invoca ospitalitate, respectarea drepturilor dar si a obligatiilor care le revin în tarile de sosire.
Alte reflectii specifice sunt dedicate femeii, barbatului, copiilor, coloanele vietii de familie. Pentru toti si fiecare în parte se subliniaza tutelarea si valorizarea respectivelor roluri. Pentru femei se exprima speranta de a avea un rol mai relevant în parcursul de formare a candidatilor la preotie, în timp ce referito la pastoratia copiilor se subliniaza, printre altele, frumusetea adoptiei si a încredintarii, care reconstruiesc legaturile familiare întrerupte. Sinodul Episcopilor si-a îndreptat atentia spre cei vaduvi, cu dizabilitati, batrâni si bunici, care permit transmiterea credintei în familie si care trebuie ocrotiti în fata ”culturii rebutului”. Chiar si persoanele necasatorite sunt amintite pentru angajarea lor în Biserica si în societate.
Dintre umbrele epocii contemporane care deseori planeaza asupra familiei, Sinodul citeaza fanatismul politico-religios, ostil crestinismului, individualismul tot mai raspândit, ideologia gender, conflictele, persecutiile, saracia, nesiguranta locului de munca, coruptia, constrângerile economice care blocheaza accesul familiei la educatie si cultura, globalizarea indiferentei care pune în centrul societatii banul si nu omul, pornografia si scaderea demografica.
Documentul final culege în acelasi timp sugestiile de a consolida pregatirea la casatorie, mai ales pentru tinerii care sunt cuprinsi de teama: pentru ei se doreste o adecvata formare afectiva, ajutându-i sa înteleaga virtutea castitatii si a daruirii de sine. În aceasta optica, se aminteste de legatura dintre sexualitate si procreare în viata conjugala, pentru care fiii sunt rodul cel mai pretios, pentru ca poarta cu sine memoria si speranta unui gest de iubire. O alta legatura evidentiata în document este cea dintre vocatia la familie si vocatia la viata consacrata. De importanta centrala, educatia la sexualitate si corporeitate, precum si promovarea paternitatii responsabile în spiritul enciclicei ”Humanae Vitae” a papei Paul al VI-lea. În acelasi timp, Parintii Sinodali evidentiaza rolul prioritar al tatilor si mamelor în ce priveste educatia fiilor la credinta.
Raportul final al adunarii sinodale adreseaza institutiilor publice apelul de a promova si sustine politici familiare, în timp ce catolicii activi în politica sunt îndemnati sa sustina familia si viata pentru ca o societate care le neglijeaza a pierdut deschiderea spre viitor. În aceasta privinta, Sinodul evidentiaza sacralitatea existentei umane de la concepere pâna la moartea naturala si pune în garda cu privire la amenintarile la adresa familiei, precum avortul si eutanasia.
În câteva paragrafe se vorbeste de casatoriile mixte, reliefând aspectele pozitive ale acestora pe planul dialogului dintre confesiunile crestine si dintre religii. Se afirma, totodata, necesitatea de a tutela libertatea religioasa si dreptul la obiectia de constiinta în interiorul societatii.
O ampla reflectie este dedicata necesitatii de a modifica limbajul Bisericii, facându-l mai semnificativ, pentru ca efortul de a vesti Evanghelia familiei sa raspunda cu adevarat la asteptarile cele mai profunde ale persoanei umane. Nu este vorba, aici, doar de prezentarea unei norme, dar de vestirea harului care daruieste capacitatea de a trai bunurile familiei.
În fine, Raportul final subliniaza frumusetea familiei: Biserica domestica bazata pe casatoria dintre barbat si femeie, celula fundamentala a societatii la a carei crestere contribuie, port sigur al celor mai adânci simtaminte, unicul punct de conexiune într-o epoca fragmentata, parte integranta din ecologia umana. Familia, de aceea, trebuie sa fie ocrotita, sustinuta si încurajata inclusiv din partea autoritatilor civile si politice.
La încheierea documentului Parintii Sinodali au cerut papei Francisc sa evalueze oportunitatea de a oferi un document despre familie. Ce înseamna acest lucru, ne spune pr. Lombardi:
• «Parintii Sinodali nu spun ca totul s-a încheiat, dar afirma: noi oferim Sfântului Parinte Raportul acestei adunari sinodale pentru ca sa evalueze daca e oportun sa continue drumul printr-un document al sau care, pe baza celui aprobat la Sinod, sa aprofundeze tema familiei în perspectiva pe care doreste sa o dea. Asadar, drumul continua, mergem mai departe».
Sursa:http://ro.radiovaticana.va