„În perioada 2-3 septembrie 2016 a avut loc la Reghin, simpozionul national „Petru Maior si prietenii” ajuns la a doua editie. Simpozionul a fost organizat de Primaria Municipiului Reghin, Consiliul local al Municipiului Reghin, Biblioteca Municipala „Petru Maior”, Universitatea „1decembrie 1918” din Alba Iulia, Departamentul de istorie, arheologie si muzeologie.
În cadrul lucrarilor simpozionului sustinute de oameni de cultura din Transilvania si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea a sustinut o conferinta despre personalitatea de marca a carturarului, reprezentant al Scolii Ardelene si protopop greco-catolic de Reghin, Petru Maior.
Au mai sustinut lucrari domnul profesor universitar Ioan Buzasi, doamna profesor universitar Mihaela Grancea, domnul cercetator stiintific Remus Câmpeanu si multi altii. Coordonatorul acestei manifestari a fost doamna conferentiar universitar doctor Laura Stanciu de la Universitatea din Alba Iulia.
Vineri, 2 septembrie, în cadrul manifestarilor a fost vizitata Catedrala Greco-Catolica „Maica Domnului” din Reghin unde a avut loc si savârsirea Slujbei Parastasului de catre Preasfintia Sa Virgil alaturi de parintele protopop Florin Boitos.
Un reportaj despre simpozion poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=Dqw5-nqIISw