„”În cadrul Ambasadei României în Italia este operativa Celula de Criza pentru managementul situatiei create de cutremurului care a cauzat un numar semnificativ de victime în regiunile Marche, Umbria si Lazio”: citim pe pagina de Facebook a Ambasadei României. Redactia Româna Radio Vatican l-a contactat prin telefon pe ambasadorul României la Roma, George Bologan.
”Am dispus în regim de urgenta”, afirma ambasadorul la Radio Vatican, ”ca în zonele afectate, doua echipe, una de la Consulatul General de la Bologna si una din cadrul Ambasadei României de la Roma, sa se deplaseze pentru a acorda asistenta consulara”. Ambasadorul Bologan a mentionat, de asemenea, ”importanta sprijinului primit din partea reprezentantilor Bisericilor românesti si a Bisericii catolice italiene pentru a ne transmite date despre persoanele aflate în dificultate, disparute sau ranite”. În acelasi timp, continua ambasadorul, ”pe site-ul Misiunii precum si pe pagina de Facebook au fost postate mai multe anunturi cu datele de contact ale Misiunilor Diplomatice si Consulare românesti, precum si ale Protectiei Civile italiene, astfel încât cetatenii români aflati în dificultate sa aiba la dispozitie orice masura pe care aceste institutii o iau pentru a le veni în întâmpinare”. Ambasadorul Bologan a subliniat mesajul de solidaritate si compasiune transmis poporului italian de autoritatile române: ”Doresc sa mentionez ca în aceasta dimineata, la ora 10.00, ministrul afacerilor externe italian, Paolo Gentiloni, a primit din partea ministrului afacerilor externe al României, Lazar Comanescu, un mesaj de solidaritate si compasiune. De asemenea, Administratia Prezidentiala a României si Ministerul Afacerilor Externe sunt în contact permanent cu Ambasada. Ne manifestam apropierea si solidaritatea fata de poporul italian, ne recunoastem, totodata, limitele în fata calamitatilor naturale, descoperind valoarea profunda a solidaritatii umane si a mesajului de a sti sa pretuim mai mult darul clipelor de seninatate”.
La ora realizarii interviului, ambasada nu avea informatii privind eventuale pierderi de vieti omenesti în rândul cetatenilor români stabiliti în zonele afectate de cutremur. ”Avem semnalate doar câteva cazuri”, a recunoscut ambasadorul, ”de cetateni români aflati într-o situatie de panica. Au fost si alte semnalari pe care le-am primit, însa va marturisesc cu satisfactie profesionala ca am reusit sa le rezolvam într-un timp foarte scurt”.
Aici, interviul cu ambasadorul George Bologan:

Sursa:http://ro.radiovaticana.va