„Sâmbata, 06.08.2016, Parohia Greco-Catolica „Schimbarea la Fata” din Stei a avut bucuria organizarii unui dublu eveniment spiritual: Hramul bisericii parohiale si Întâlnirea Protopopiala a Reuniunii Mariane.
Sarbatoarea „Schimbarea la fata a Domnului nostru Isus Cristos” constituie si hramul bisericii greco-catolice din Stei. Preotii din Protopopiatul de Beius, alaturi de parohul lor, parintele Ghiurca Emil, parintele protopop Zima Zorel si predicatorul invitat, parintele Podar Adrian, au concelebrat Sfânta Liturghie, unindu-se cu enoriasii prezenti în adorarea lui Dumnezeu. Uniunea corala „Ioan Busitia” din Parohia „Sfintii Trei Ierarhi” din Beius a condus cântarile liturgice, si a sustinut un recital spre înobilirea muzicala a momentului festiv, sub dirijarea profesorului Boldis Zoltan. Cuvântul de învatatura al parintelui Adrian a subliniat contextul biblico-teologic al sarbatorii si a provocat la imitarea personala a acestei schimbari la fata, prin convertire si, astfel, prin redobândirea „asemanarii cu chipul lui Dumnezeu” dupa care am fost creati.
Dupa un moment de dialog si agapa, comuniunea credinciosilor a continuat cu Întâlnirea Protopopiala a Reuniunii Mariane. Dupa cuvântul de deschidere a parintelui Zorel, s-a dat citire scrisorii doamnei Otilia Balaj, presedinta Reuniunii Mariane Eparhiale, astfel generându-se o comuniune spirituala dincolo de timp si spatiu a fiilor si fiicelor Mariei, Nascatoarea de Dumnezeu. Îndemnul de a continua a fi ceea ce prin statut este: „un ajutor temeinic în misiunea preotului unei biserici”, a fost preluat cu responsabilitate în dezbaterile care au urmat. Omilia parintelui Adrian, marturiile de credinta ai celor prezenti au evidentiat statutul special al Maicii Sfinte în viata crestinului, rolul ei calauzitor si mijlocitor, atât la nivel comunitar, în Biserica, cât si la cel individual, în viata personala, intrinsec unite. Reprezentanti ai marianistilor din parohiile Stei, Petrani, Pocola, Beius au prezentat activitatile si angajamentele lor; rugaciunea si caritatea traita confirma utilitatea si vitalitatea lor parohiala. Sedinta de lucru s-a împlinit prin stabilirea unor obiective de slujire si rugaciune, ca sprijin misiunii parohiale a preotului, respectiv prin stabilirea unei organigrame si infrastructuri protopiale, astfel fiind aleasa ca presedinta a Reuniunii Mariane la nivel protopopial, doamna Aneta Sabo, asistata de Maria Tig si Darabaneanu Ioan.