„„Iertarea este cu certitudine calea maestra ce trebuie urmata pentru a ajunge în acel loc din Paradis”, a spus Sfântul Parinte la Assisi, referindu-se la fragmentul din capitolul 14 al Evangheliei dupa Sfântul Ioan, ce contine promisiunea lui Isus: „În casa Tatalui meu sunt multe lacasuri; Eu ma duc sa va pregatesc un loc”.
"Aici, la Portiuncula, totul vorbeste despre iertare! Ce mare dar ne-a facut Domnul învatându-ne sa iertam pentru a ne face sa simtim în mod concret milostivirea Tatalui!”, a evidentiat Papa Francisc, explicând de ce trebuie sa iertam o persoana care ne-a facut rau. Referindu-se la parabola care a inspirat cateheza de la Portiuncula, din capitolul 18 al Evangheliei dupa Sfântul Matei, în care Isus îi spune lui Petru sa ierte greselile nu de sapte ori ci de saptezeci de ori câte sapte, Papa Francisc a evidentiat necesitatea de a ne asemui – în milostivire – cu Tatal.
Papa Francisc: «Parabola ne spune întocmai acest lucru: precum Dumnezeu ne iarta pe noi, tot astfel si noi trebuie sa-i iertam pe cei care ne-au facut rau. Exact ca în rugaciunea pe care Isus ne-a învatat-o, „Tatal Nostru”, în care spune: ‘Iarta-ne noua greselile precum si noi iertam gresitilor nostri’».
Referindu-se la datornicul din parabola, pontiful a spus ca fiecare dintre noi ar putea fi în locul acelui om, aflat în situatia de a restitui o suma foarte mare, într-atât de mare încât nu reuseste sa o restituie. „Si noi, când la scaunul de spovada ne asezam în genunchi în fata preotului, nu facem altceva decât sa repetam acelasi gest al slujitorului. Spunem: 'Doamne, ai rabdare cu mine'. De fapt, stim bine ca suntem plini de defecte si, deseori, cadem în aceleasi greseli. Cu toate acestea, Dumnezeu nu oboseste sa ne ofere întotdeauna iertarea sa, ori de câte ori o cerem. Este o iertare deplina, totala, prin care ne da certitudinea ca, în ciuda faptului ca am putea cadea din nou în aceleasi pacate, El are mila de noi si nu înceteaza sa ne iubeasca”.
“Asemenea stapânului din parabola”, a explicat pontiful, „Dumnezeu se milostiveste de noi, adica simte fata de noi mila unita cu duiosie”. Însa, pontiful a atras atentia asupra faptului ca problemele se ivesc atunci cânt trebuie sa ne confruntam cu fratele nostru care a facut o mica greseala fata de noi. Amintind de reactia avuta în parabola de datornicul caruia i se iarta o mare datorie fata de un cunoscut care-i datora lui o suma de bani, de aceasta data infima, pontiful a definit-o extrem de exagerata, caci îl sugruma pe datornic, strigându-i: 'plateste-mi ce esti dator'.
“Dragi frati si surori”, a spus Papa Francisc în încheierea catehezei tinuta la Assisi, unde a mers ca pelerin în contextul împlinirii a opt secole de la instituirea Iertarii de la Assisi, „iertarea pentru care a mijlocit sfântul Francisc aici, la Portiuncula, continua sa 'genereze rai' si dupa opt secole. În acest An Sfânt al Milostivirii devine si mai evident ca parcursul iertarii poate cu adevarat sa reînnoiasca Biserica si lumea.”
La finalul catehezei, Papa Francisc le-a adresat preotilor si episcopilor îndemnul de a merge la scaunele de spovada pentru a fi „la dispozitia iertarii”, spunând ca si el va intra în confesional pentru a spovedi. „Ne va face bine sa primim iertarea azi, aici, împreuna”, a spus pontiful.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va