A treia zi a Decadei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor s-a desfăşurat în Biserica Betania, unde s-au rugat împreună reprezentanţii celor zece culte creştine participante, respectiv Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată, Biserica Betania, Biserica Evanghelică Lutherană, Biserica Penticostală Tabor, Biserica Unitariană, Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică.

,,Să lăsăm în mâna Domnului toate grijile cu care am venit” a fost propunerea gazdelor, astfel încât să ne putem bucura cu adevărat de acest timp de rugăciune comună.

Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de părintele  Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei de Oradea, care ne-a încurajat ,,să mergem împreună”, amintind îndemnul Papei Francisc la vizita efectuată în România, ocazie cu care au fost beatificaţi cei şapte episcopi martiri greco-catolici. De-asemenea, părintele Mihai Vătămănelu a atras atenţia asupra Familiei, care în ziua de astăzi este tot mai încercată, cedează tentaţiilor şi ajunge să se destrame. Părintele a oferit şi soluţia, care constă în Iubire şi Unitate, iar pentru a rezista împreună avem nevoie să ne amintim de rugăciunea lui Cristos de ,,a fi una”.

În acest an, cuvântul de învățătură în Biserica Betania a revenit reprezentantului Bisericii Romano-Catolice. Preasfințitul Laszlo Bocskei a ţinut să transmită un ,,mesaj din inimă”. Deși în zilele noastre ne simțim adesea ,,pe o cale care nu duce nicăieri, dacă vrem o lume mai bună și o viață mai prosperă, în care Biserica noastră să-și poată duce mesajul mai departe, se impune să fim suficient de puternici în credință. Cuvântul lui Dumnezeu este foarte clar şi nu permite nici o nuanţare, având aceeaşi valoare fată de fiecare, fără a favoriza.” În lumina textelor evanghelice recomandate nu suntem pierduţi, ci dimpotrivă, avem o şansă gratuită, o viaţă fără ,,balastul” care ne trage în jos. Tot din lumina Evangheliei aflăm că apostolul Pavel nu a fost doborât de eşecul său, şi, mai ales, nu a renunţat la credinţă. Mesajul primit de către participanți a fost unul de încredere, de credinţă şi de omenie. Invitaţii au fost încurajaţi să înveţe comunicarea în limbajul lui Cristos, acela al al iubirii.

 

O întrebare ar trebui să ne atragă zilnic atenţia, şi anume: ,,Sunt eu o binecuvântare pentru aproapele meu? Iar dacă ne recunoaștem ca ucenici ai lui Cristos, tot nu este suficient. Dacă ești ucenic, fă ucenici, deoarece mesajul trebuie să meargă mai departe !”

Pentru al partrulea an consecutiv, cultele participante la Decada de Rugăciunea pentru Unitatea Creștinilor din Oradea propun împreună o colectă, ca gest caritabil concret și comunitar. Colecta este coordonată în acest an de Biserica Evanghelică-Lutherană iar fondurile sunt destinate unei grădinițe.

Decada de rugăciune va continua și astăzi la Biserica Unitariană, de pe strada Nicolae Jiga nr.72, unde din nou suntem așteptați cu toții de către gazde cu mult drag.

Laura Ologu-Biroul Pastoral