„Înainte de a-i judeca pe altii sa ne privim în oglinda pentru a vedea cum suntem, a îndemnat papa Francisc la Sfânta Liturghie de luni dimineata, din capela Casei Sfânta Marta, ultima celebrare euharistica cu omilie de dinaintea perioadei estive de pauza. Pontiful a subliniat ca ceea ce deosebeste judecata lui Dumnezeu de modul nostru de a judeca nu este atotputernicia ci milostivirea.

Judecarea noastra îi apartine doar lui Dumnezeu, de aceea – daca nu vrem sa fim judecati la rândul nostru – nici noi nu trebui sa-i judecam pe altii, a evidentiat papa Francisc la omilia inspirata din Evanghelia dupa sfântul Matei, capitolul 7, din liturgia zilei. Cu totii dorim ca în Ziua Judecatii "Domnul sa ne priveasca cu bunavointa", ca Domnul sa uite multele lucruri urâte pe care le-am facut în viata.
Isus ne numeste ipocriti atunci când îi judecam pe altii
De aceea, "daca tu îi judeci continuu pe altii, cu aceiasi masura vei fi judecat si tu", a atras atentia pontiful. Asadar Domnul ne cere sa ne uitam mai întâi la noi, înainte de a-i judeca pe altii:
Papa Francisc: «Uitati-va în oglinda, dar nu pentru a va farda, astfel încât sa nu vi se vada ridurile. Priveste-te în oglinda pentru a te vedea pe tine însuti, pentru a vedea cum esti. "De ce, asadar, vezi paiul din ochiul fratelui tau, însa nu observi bârna din ochiul tau? Sau cum vei spune fratelui tau: 'Lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau!' si, iata ca bârna este în ochiul tau? Ipocritule, scoate mai întâi bârna din ochiul tau si atunci vei vedea bine sa scoti paiul din ochiul fratelui tau!' Si cum ne califica Domnul când îi judecam pe altii? Cu un singur cuvânt spunând "ipocritule": "Ipocritule, scoate mai întâi bârna din ochiul tau si atunci vei vedea bine sa scoti paiul din ochiul fratelui tau!"»
Rugati-va pentru altii în loc sa-i judecati
Din Evanghelie reiese ca Domnul "se cam enerveaza în privinta acestei chestiuni", definindu-ne ipocriti atunci când ne asezam "în locul lui Dumnezeu". Sarpele i-a convins pe Adam si Eva sa faca tocmai acest lucru [sa-i ia locul lui Dumnezeu], spunându-le: " în ziua în care veti mânca din el vi se vor deschide ochii si veti fi ca Dumnezeu". Adam si Eva voiau sa se aseze în locul lui Dumnezeu.
Papa Francisc: «De aceea este foarte urât sa judecam. Judecarea îi apartine doar lui Dumnezeu. Noua ne revine iubirea, întelegerea, rugaciunea pentru altii atunci când vedem ca lucrurile nu merg bine; putem chiar sa le vorbim, sa le spunem: "Uite, eu vad astfel lucrurile; am impresia ca… ' Dar sa nu judecam niciodata. Niciodata. Daca judecam, atunci suntem ipocriti. »
Modul nostru de a judeca este lipsit de milostivire
Când judecam, si ne punem în locul lui Dumnezeu, modul nostru de a judeca este sarac si nu va fi niciodata o autentica judecata, pentru ca este lipsita de milostivire.
Papa Francisc: «Sa reflectam la ceea ce ne spune azi Domnul prin cuvântul Sfintei Scripturi. Domnul ne spune sa nu judecam pentru a nu fi judecati; ne spune ca vom fi la rândul nostru judecati cu aceiasi masura, în acelasi mod în care noi îi judecam pe altii si, ne îndeamna ca, înainte de a judeca, sa ne privim pe noi însine. Înainte de a judeca sa asteptam o clipa, sa ne uitam în oglinda si sa reflectam. Daca nu facem astfel suntem niste ipocriti când îl judecam pe aproapele nostru, judecata noastra fiind întotdeauna saraca pentru ca este lipsita de milostivire."

Sursa:http://ro.radiovaticana.va/