„Sala „Traian Mosoiu” a Primarie din Oradea a fost neîncapatoare în dupa masa zile de miercuri, 19 mai 2016, cu ocazia triplei lansari de carte a domnului Pascu Balaci.
Este vorba despre volumele: „Regina si martirii”, „A fost foarte frumos, mi-a parut foarte bine…” si „Sonetele Sfântului Munte Athos”.
La tripla lansare a participat si Preasfintia Sa Virgil Bercea, alaturi de domnul Lucian Silaghi, seful Directiei pentru Cultura Bihor si alte personalitati ale orasului.
Volumul „Regina si martirii” este o fresca dramatico-politico-istorica în sapte acte, a carei actiune se deruleaza din 3 august 1915, când Regina Maria viziteaza Balcicul din Cadrilater, unde va fi înmormântata inima ei, si pâna în 19 aprilie 1919, când de Sfânta sarbatoare a Pastelui, este eliberat Beiusul.

Domnul Pascu Balaci este poet, eseist, romancier, dramaturg – autor a numeroase piese de teatru care au fost puse în scena sau se joaca pe scene ale teatrelor din Romania, fiind initiatorul si conducatorul cenaclului literar oradean „Barbu Stefanescu Delavrancea”.