„În perioada 10-24 aprilie 2016 a fost rândul altor opt elevi din clasa XI B profil matematica-informatica de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea de a efectua stagiul de practica în Italia prin Programul Erasmus+„Formarea de viitori profesionisti prin stagii de pregatire practica la nivel european” finantat de catre ANPCDEFP care se desfasoara în perioada iunie 2015-mai 2017 cuprinzând trei fluxuri.

Proiectul are ca scop efectuarea unui stagiu de pregatire practica timp de 2 saptamâni de catre 24 elevi de la calificarea Ajutor analist programator la societatea INFOL din Italia si dezvoltarea competentelor profesionale ale acestora în vederea unei plasari mai bune pe piata muncii.
În cadrul acestui program educational în domeniul IT elevii au dezvoltat aplicatii în limbajul de programare Visual Basic, la finalul stagiului de practica fiind evaluati de catre tutorele de practica si de catre profesorul de informatica de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea pentru a li se valida, transfera si recunoaste competentele si abilitatile dobândite.
Partenerii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” în acest proiect sunt Centro Studi Infol, asociatie non-profit cu sediul în Roma, Italia, dedicata promovarii integrarii sociale, culturale si profesionale a individului, precum si adaptabilitatii si competitivitatii lucratorilor, prin activitati si proiecte de formare si orientare, acestia ocupându-se de formarea profesionala si de gazduirea elevilor în Italia oferindu-le conditii la standarde europene organizând pentru elevii liceului o vizita de studiu la Institutul National de Statistica din Roma, organizatie de cercetare publica care opereaza în interactiune cu comunitatile academice si stiintifice ale lumii.

Tinerii si-au îmbunatatit cunostintele si abilitatile de a comunica în limbile engleza si italiana, s-au bucurat de frumusetile Romei învatând lectii de istorie prin vizitarea celor mai reprezentative monumente ale orasului: Panteonul, Colosseumul, Forul Roman, Arcul lui Constantin. Vizita la Vatican le-a produs tinerilor surpriza si totodata bucuria întâlnirii cu Preasfintia Sa Virgil Bercea.
Pentru participarea la acest stagiu de practica elevii au avut de trecut mai multe probe: de informatica, competente lingvistice , proba de interviu si cea de dosar, au efectuat ore de pregatire de specialitate, lingvistice, de istorie si geografie.
Pe parcursul stagiului de practica elevii au fost însotiti si coordonati de responsabilul cu formarea profesionala din cadrul proiectului profesor de informatica Sorina Mihes.