„
Aceasta zi ne reaminteste de pericolul neacceptarii si intolerantei interumane.
Eliberarea lagarului de la Auschwitz – Birkenau din Polonia. Un moment imposibil de descris în cuvinte.
Milioane de suflete, evrei, romi, homosexuali, persoane cu handicap fizic si mental, prizonieri de razboi au fost supuse genocidului în masa în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Actiunile de epurare etnica au dus la deportarea, încarcerarea în lagare de concentrare si exterminare prin înfometare, bataie, gazare sau executie a categoriilor indezirabile.
Lagarul polonez Auschwitz este cel mai cunoscut lagar de exterminare. Avea o capacitate de incinerare zilnica a 20.000 de oameni. Odata ajunsi aici, prizonierii erau împartiti în trei grupuri: grupul celor care urmau sa fie gazati, grupul muncitorilor, respectiv al gemenilor si piticilor, subiectii experimentelor medicale ale doctorului Josef Mengele.
În 27 Ianuarie 1945, armata rusa patrunde în Auschwitz însa gaseste doar 7.600 de prizonieri. Restul au fost obligati sa marsaluiasca fortat prin zapada, pâna în Germania.
Acesta este motivul pentru care, în 2005, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a hotarât ca în fiecare an, în aceeasi data, sa aiba loc o comerare universala a victimelor Holocaustului. 6 milioane de evrei si alte câteva milioane de oameni de alte nationalitati si etnii au fost masacrate de regimul nazist.
În România, peste 300.000 de evrei si rromi au fost victime ale vremurilor caracterizate de regimuri antisemite.
Tara noastra comemoreaza victimele genocidului atât în 27 Ianuarie, cât si în 9 Octombrie, zi în care a început, în 1941, deportarea fortata a evreilor din Basarabia, Bucovina si Transnistria.
Gabriela Zaica
Laura Lutai
Sursa:http://www.evenimenteoradea.ro
***********************************************************************************************
La Oradea, parintele Gheorghe Mangra, administratorul Seminarului Greco Catolic din acea vreme, îi ajuta pe evrei sa scape de tortura. Astfel a ajutat si pe familia brutarului Steiner, care era împreuna cu sotia lui si cei doi copii, Robert, de 12 ani.
Împreuna cu profesorul Emil Maxim, acesta a ascuns mai multi copii în seminar, pâna când acestia erau dusi de calauze peste granita, în România. Culmea, operatiunea se desfasura sub nasul unor ofiteri SS care îsi amenajasera în cladirea seminarului un spital propriu, pazit de o santinela. Fugarii erau introdusi, însa, prin sacristia capelei…
Povestea salvarii familiei Steiner a fost spusa în cartea „Szökés a gettóból” (Zbor din ghetou) chiar de Robert (foto), acum în vârsta de 81 de ani, stabilit în Israel. Baiatul brutarului si-a schimbat numele în Reuven Tsur si este scriitor si profesor de literatura ebraica. „Întrucât tatal meu aproviziona cu pâine si seminarul, îl cunostea pe directorul administrativ. Îl chema Mangra si avea vârsta undeva peste 30 de ani. (…) Spre surpriza noastra neplacuta, seminarul era întesat de soldati. A încercat sa ne linisteasca: «Nu fiti îngrijorati! Tocmai din cauza prezentei lor aici nu va va cauta nimeni»”, povesteste Reuven Tsur.
Supravietuitorul îsi aminteste cu câta bunatate i-a ajutat Mangra. „Ne astepta deja, a deschis imediat poarta si l-a îmbratisat pe tatal meu. Deja avusese grija de tot, ne-a procurat pentru toti acte false”. Refuzând orice rasplata, Mangra l-a trimis chiar pe fratele sau, Dumitru, sa-i calauzeasca pe cei patru în România, prin Baile 1 Mai. Ulterior, Gheorghe Mangra a devenit preot greco-catolic si a fost persecutat de comunisti fiind condamnat chiar la închisoare. Dupa executarea pedepsei, a trait la Oradea pâna în anii 2000.
Sursa:http://www.ebihoreanul.ro