„Vineri, 12 februarie, papa Francisc a început la Havana un colocviu de importanta istorica cu patriarhul Kirill al Moscovei si al întregii Rusii. Pontiful a ajuns în Cuba câteva minute dupa ora locala 14.00 (ora României 21.00).
Întâlnirea istorica dintre liderii cele doua Biserici a avut o lunga pregatire, papa Francisc exprimându-si dorinta în acest sens înca din noiembrie 2014, la întoarcere din calatoria apostolica efectuata la Istanbul cu ocazia sarbatorii sfântului apostol Andrei, patronul Patriarhatului ecumenic de Constantinopol. Dupa încheierea fazei pregatitoare, anuntul întâlnirii a fost dat în acelasi timp de Roma si Moscova pe 5 februarie 2016. În comunicatul de presa se sublinia apelul la rugaciune adresat de papa Francisc si patriarhul Kirill pentru ca întrevederea fara precedent din istoria relatiilor bilaterale sa primeasca binecuvântarea lui Dumnezeu si sa aduca roade pe planul dialogului si al colaborarii între crestini.
Papa Francisc a ajuns la Havana în contextul calatoriei sale apostolice pe care o efectueaza în Mexic de la 12 la 17 februarie, astfel ca dupa colocviul de peste doua ore cu patriarhul Kirill, Suveranul Pontif va pleca spre Ciudad de Mexico. La rândul sau, patriarhul rus se afla la Havana în cadrul vizitei pastorale pe care o efectueaza începând cu 11 februarie în Cuba, Paraguay si Brazilia.
Potrivit asteptarilor, pe agenda colocviului se afla situatia dramatica a crestinilor din Orientul Mijlociu si din centrul Africii, precum si intensificarea colaborarii între cele doua Biserici în efortul de promovare a valorilor crestine în societate.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va