„În fiecare an, pe 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii nostri parinti si mari dascali ai lumii si ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore de Dumnezeu Cuvântatorul si Ioan Gura de Aur. Ei au trait la sfârsitul secolului al IV-lea si începutul celui urmator si au avut o contributie importanta în teologia crestina, fiind numiti „Protectori ai învatamântului teologic”. Cei trei mari ierarhi sunt praznuiti si separat, având fiecare câte o zi de pomenire în luna ianuarie: Sfântul Vasile pe 1 ianuarie, Sfântul Grigore pe 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan pe 27 ianuarie. Însa, pentru a arata unitatea de învatatura, Biserica a rânduit si o zi de praznuire comuna.
Sinaxarul ne spune ca spre sfârsitul secolului al XI-lea, exista la Constantinopol o mare disputa legata de cei trei ierarhi, pentru a stabili care este mai mare: Sfântul Vasile, Sfântul Grigore sau Sfântul Ioan. Cei trei sfinti au început de la o vreme sa li se arate aievea, unul câte unul, Sfântului Ioan Mauropous. În final, într-o vedenie, fericitului episcop i-au aparut cei Trei Sfinti împreuna. Acestia i-au spus ca sfintii conlucreaza cu Dumnezeu si între ei:
„Noi, precum vezi, una suntem la Dumnezeu si nu este între noi nici o sfada sau împotrivire, ci fiecare în vremea sa pornindu-se de dumnezeiescul Duh, am scris învataturile spre mântuirea cea de obste si folosul oamenilor; si acelea pe care le-am învatat noi însine, le-am dat si altora spre înmultirea talantului nostru si nu este între noi vreunul întâi sau al doilea, ci daca veti vorbi de unul, cei doi urmeaza. Deci, sculându-te, porunceste acelora care se separa, sfadindu-se, sa nu se desparta, luptându-se pentru noi, caci pentru aceasta si noi ne-am sârguit cât am fost vii, si dupa mutarea noastra, ca sa împacam lumea si sa o aducem într-o unire. Deci, împreunându-ne într-o zi, când ti se va parea tie ca este de cuviinta, fa noua praznic cuviincios. Apoi, spune si celorlalti care vor fi mai pe urma, cum ca noi suntem una la Dumnezeu si noi negresit vom mijloci înaintea lui Dumnezeu cele pentru mântuire, pentru cei ce ne vor savârsi praznicul pomenirii noastre”.
În urma acestei vedenii, episcopul a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi.
Comunitatea Seminarului îsi cinsteste de fiecare data patronii spirituali asa cum se cuvine. Anul acesta programul liturgic a început în capela „Sfintii Trei Ierarhi” a Seminarului, vineri, 29 ianuarie, de la ora 19:00 cu Vecernia Mare cu Litie, celebrata de Preasfintia Sa Virgil Bercea si venerarea moastelor Sfintilor Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. La momentul de rugaciune ni s-au alaturat numerosi preoti si invitati.
Sarbatoarea a continuat sâmbata, 30 ianuarie de la ora 12:00 cu Sfânta Liturghie Arhiereasca în Biserica Seminarului. Un sobor de 18 preoti si 2 diaconi, împreuna cu Preasfintitul Virgil, au pornit în procesiune din Capela Sfintii Trei Ierarhi, acestia fiind asteptati în biserica de seminaristi si de credinciosii prezenti în numar foarte mare. În omilia sa, Preasfintitul ne-a îndemnat sa calcam pe urmele lui Isus, avându-i ca modele pe Sfintii Vasile, Grigore si Ioan, împreuna cu Maica Domnului:
„Noi, toti cei care credem cu adevarat în Domnul suntem lumina care trebuie sa straluceasca. Aceasta lumina este cea care ne face sa fim vizibili în lume. Nu faptul ca spunem «eu sunt crestin» sau «sunt credincios», ci lumina care este în interiorul sufletului trebuie sa straluceasca în asa maniera încât vazându-ne, lumea sa creada. Sa creada ca noi suntem cei care-L reprezentam pe Mântuitorul. Pentru a reusi acest lucru este nevoie de cel putin trei conditii pe care ar trebui sa le îndeplinim fiecare dintre noi: înainte de toate umilinta, apoi verticalitatea, iar în al treilea rând generozitatea”.
Un alt moment de bucurie din cadrul Liturghiei, a fost conferirea crucii pectorale parintelui Anton Rus, spiritualul Seminarului nostru, ca însemn al pretuirii spiritual-misionare si al devotamentului fata de biserica.
Multumim tuturor invitatilor care ne-au onorat cu prezenta la acest eveniment, în special Parintelui Rector al Seminarului din Blaj, Florian Gutiu, precum si delegatiei Seminarului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj, condusa de parintele Marian Bojor, spiritualul seminarului.
Sa cerem, asadar, Sfintilor Trei Ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan, sa mijloceasca înaintea lui Dumnezeu cele necesare pentru mântuire noastra prin Troparul Sarbatorii: „Pe cei trei preamari luminatori ai Dumnezeirii Celei de trei ori mai stralucitoare decât soarele, pe cei ce învapaiaza lumea cu Razele Dumnezeiestilor dogme; pe râurile cele cu miere curgatoare ale întelepciunii, care adapa toata faptura cu apele cunostintei de Dumnezeu; pe Marele Vasile si pe Grigore de Dumnezeu Cuvântatorul, împreuna cu Stralucitul Ioan cel cu limba de aur, toti cei iubitori de cuvintele lor, adunându-ne, cu cântari sa-i cinstim; ca acestia pururea se roaga Treimii pentru noi”.