„În ziua de 18 ianuarie 2016, la Resedinta patriarhala, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a primit în vizita de prezentare pe Excelenta Sa Monseniorul Miguel Maury Buendía, noul Nuntiu Apostolic în România.

Excelenta Sa a multumit pentru primire si a exprimat disponibilitatea pentru dialog si cooperare cu Patriarhia Româna în timpul mandatului sau de ambasador al Vaticanului la Bucuresti.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a felicitat pe noul Nuntiu Apostolic la începutul misiunii diplomatice în România si a exprimat recunostinta fata de Biserica Romano-Catolica si, personal, fata de Sanctitatea Sa Papa Francisc pentru sprijinul acordat comunitatilor ortodoxe românesti în diaspora occidentala prin oferirea în folosinta a unor locasuri de cult pentru slujire.

În timpul întrevederii a fost abordata problema stadiului actual al relatiilor dintre Biserica Ortodoxa Româna si Biserica Româna Unita cu Roma (Greco-Catolica), în special în ceea ce priveste diferendul patrimonial. În acest context, Patriarhul României a mentionat initiativa ierarhilor ortodocsi din Transilvania de reluare a lucrarilor Comisiei mixte de dialog dintre Biserica Ortodoxa Româna si Biserica Greco-Catolica cu scopul identificarii unor solutii realiste de rezolvare a neîntelegerilor privind locasurile de cult dintre cele doua Biserici românesti. În acest sens, Preafericirea Sa a subliniat ca pentru rezolvarea acestei probleme este necesara o abordare sociologica realista conforma cu situatia actuala, iar nu una juridica prin apelul la instantele judecatoresti. Dialogul si cooperarea practica sunt mult mai eficiente decât polemica si atitudinea intransigenta, a concluzionat Preafericirea Sa.

Excelenta Sa a precizat ca în viziunea Vaticanului dialogul la nivel local între comunitatile ortodoxe si cele greco-catolice reprezinta calea cea mai potrivita de solutionare a divergentelor privind proprietatea asupra locasurilor de cult.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a apreciat ca în contextul lumii secularizate de astazi exista probleme foarte importante în care cele doua Biserici pot coopera pentru promovarea valorilor crestine în societate prin educatia tineretului crestin, apararea vietii si demnitatii persoanei umane si a familiei traditionale.

Biroul de Presa al Patriarhiei Române

***

Nascut în 1955 la Madrid, în Spania, mons. Maury Buendía a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987. Dupa mai multe misiuni în diferite tari, din 2004 a fost chemat la Sectia pentru Relatiile cu Statele din cadrul Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, În 2008 a fost numit arhiepiscop titular de Italica si nuntiu apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan si Tadjikistan.

A fost numit nuntiu apostolic în România de Papa Francisc pe 5 decembrie 2015. Înaintea arhiepiscopului Maury Buendia, misiunea diplomatica de nuntiu apostolic în România si R. Moldova a fost îndeplinita pâna în iulie 2015 de arhiepiscopul spaniol Francisco-Javier Lozano.
Sursa:http://basilica.ro