„Monseniorul Petru Gherman, a trecut la cele vesnice luni, 18 ianuarie 2016, la ore 22,30 (ora Belgiei), dupa ce a primit Sfintele Taine, ne informeaza parintele Filip Cheresi, responsabilul Misiunii Greco-Catolice Române de la Bruxelles.
Monseniorul Petru Gherman s-a nascut la 22 aprilie 1921 la Grebenis, judetul Mures, având parinti pe Ioan si Maria Silvia. Dupa Scoala Primara absolvita la Grebenis ajunge la Liceul Teoretic Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mures unde a studiat între anii 1933-1940, iar ultimul an de liceu l-a facut la Liceul Sfântul Vasile cel Mare din Blaj (1940-1941) pe care l-a încheiat cu obtinerea bacalaureatului în luna iunie. În luna octombrie a fost desemnat sa-si continue pregatirea teologica la Roma, dar din cauza razboiului nu a plecat atunci, asa încât si-a facut studiile la Blaj unde a obtinut licenta în teologie, dupa care a fost profesor suplinitor de religie la liceele din Sighisoara (decembrie 1945-octombrie 1946).
Mitropolitul Valeriu Traian Frentiu (administrator apostolic al Mitropoliei) îl hirotoneste în 25 martie 1946 la Blaj. În vara acelui an si-a definitivat pregatirea pedagogica pentru a preda religia în liceele de stat, dupa atestare devenind profesor de religie la Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu, doar pentru perioada octombrie 1946 – martie 1947. În primavara lui 1947 este trimis de Preasfintitul Valeriu Traian Frentiu si Preasfintitul Ioan Suciu sa-si continue studiile la Paris având o bursa de studii asigurata de guvernul francez. Luna octombrie a anului 1948 l-a gasit la Paris unde ramâne pâna în iulie 1950, fiind stabilit în Seminarul Carmelului de pe lânga Institutul Catolic din Paris. Îndeplineste din 1950 pâna în 1953 misiunea de spiritual al Surorilor Benedictine de Meudon din suburbia Parisului, iar ulterior s-a stabilit la Misiunea Româna din strada Ribera, numarul 38, din Paris. În ianuarie 1953 si-a sustinut teza de doctorat în teologie la Institutul Catolic din Paris pentru ca în anul urmator (1953-1954) sa urmeze cursurile de Stiinte Sociale la Institutul Catolic din Paris si cursurile de sociologie religioasa la Scoala de Înalte Studii de la Sorbona, finalizate cu o diploma.
Monseniorul Petru Gherman a continuat sa studieze, sa se informeze si sa ofere serviciile religioase în folosul românilor din exil si a francezilor ospitalieri la Paris si ulterior prin extensie si la Bruxelles. Activitatea sa prestigioasa s-a regasit nu doar în scrierile sale ci si într-o laborioasa colaborare la posturile de Radio Vatican si Europa Libera, de unde a propovaduit Cuvântul lui Dumnezeu. Ca preot a slujit la altar si în confesional nu doar pentru credinciosii români ci si pentru cei de limba franceza.
Pentru a pastra o legatura organica cu diaspora greco-catolica si nu numai, în arhivele sale se regasesc multe materiale tematice aduse la cunostinta cititorilor si ascultatorilor, contribuind si la realizarea unui buletin lunar de informare liturgica si realitati din istoria românilor, buletin intitulat «Tous freres».
Monseniorul Petru Gherman a avut o activitate meritoasa care i-a adus recunoasterea ca prelat papal si distinctia Bisericii Române Unite de canonic onorariu, primind brâul rosu si crucea pectorala.
În ultimi ani din viata, Monseniorul Petru Gherman a fost îngrijit de Pr. Filip Cheresi si a locuit la Bruxelles, în casa unui ordin de calugarite cu misiune sociala « Les Petites Sœurs des Pauvres ».
Luni, 18 ianuarie 2016, la ore 22,30 (ora Belgiei), dupa ce a primit Sfintele Taine, a trecut la cele vesnice.
Dumnezeu sa-l odihneasca.
Sursa:http://e-communio.ro