„Sâmbata, 1 iunie 2013, la orele 19.00, a avut loc la Manastirea Franciscana „Maica Domnului” din Oradea lansarea cartii „PREASFÂNTA FECIOARA MARIA ÎMPOTRIVA DIAVOLULUI ÎN RITUALUL DE EXORCIZARE” scrisa de Don Francesco Bamonte, exorcist al Romei, Presedinte al Asociatiei Internationale a Exorcistilor, discipol al celebrului Don Gabriele Amorth, traducerea lui Vasile Razvan Iacob fiind publicata la Editura IHTYS.
Evenimentul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolica de Oradea împreuna cu Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolica – Departamentul Oradea, în colaborare cu Editura Ihtys, cu binecuvântarea si în prezenta Preasfintiei Sale Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea.
Dupa scurta introducere a parohului manastirii, Pr. Mihai Vatamanelu, OFMConv, cartea a fost prezentata de Don Renzo Lavatori, academician, prof. dr. docent la Univ. Urbaniana din Roma dar si la Departamentul din Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” Cluj Napoca, teolog si demonolog, si de Parintele Anton Cioba, licentiat al Univ. Salesiana din Roma, consilierul teologic al editurii, cu pregatire în domeniul demonologiei.
Don Renzo Lavatori a reluat anumite teme din Prefata pe care a scris-o la cartea prezentata, invitând numerosul public sa-l însoteasca, în mod spiritual, înspre înaltimile teologiei si mariologiei, concretizând – din când în când – cu exemple din exorcismele lui don Bamonte. „Din relatarile tulburatoare ale exorcismelor prezentate în aceasta carte se poate observa, în toata maretia si stralucirea, imaginea neprihanita si desavârsita a Maicii lui Dumnezeu… Cititorul este îndemnat sa lupte si sa înfiereze diavolul si toate cursele sale, si sa nu se lase amagit sau înselat în vreun fel… Regasim o chemare staruitoare si senina de a o iubi cu toata inima pe Preasfânta Fecioara Maria si prin ea pe preaiubitul sau Fiu, Isus Christos.”
Parintele Anton Cioba, dupa ce a citat din elogiile Cuvântului înainte scris de PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de la Blaj la adresa acestei noi aparitii editoriale, a aprofundat dimensiunea practica a exorcismelor, relatând cu o sensibilitate aparte, o exorcizare efectuata la Roma de însusi autorul cartii prezentate – don Francesco Bamonte, în Vinerea Mare a anului 2009. În cadrul acestei marturii au fost oferite multe informatii pe care fiecare crestin mai mult sau mai putin matur ar trebui sa le constientizeze.
Chiar în timpul acestei relatari participantii au avut onoarea de a-l primi în mijlocul lor pe PS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea-Mare, sosit direct de la Milano pentru a participa la aceasta prezentare de carte. Preasfintia Sa, adresându-se celor prezenti, a evidentiat: „Este foarte important sa credem ca Maica Sfânta este ocrotitoarea noastra, a fiecaruia dintre noi. Ocrotitoarea! Atunci când o luam pe Maria ca si Ocrotitoare, reusim sa mergem pe urmele Mântuitorului, pentru ca Ea este cea care ne poarta. În plus, este Ea cea care ne ocroteste de toate atacurile celui rau, ale diavolului. Vedeti ca în lumea de astazi se vorbeste destul de putin de prezenta celui rau, dar el este foarte prezent. De multe ori, noi, preotii gresim pentru ca vorbim prea putin de acest lucru si atunci când nu se vorbeste, el poate sa lucreze în voie. În plus vedem ce se întâmpla în jurul nostru, într-o societate care are tot mai putine repere. Cel rau, diavolul poate sa lucreze nestingherit. Maria, daca ne încredem cu adevarat în Ea, este cea care poate sa ne ocroteasca de atacuri, dar si în momentele dificile ale vietii noastre. În momentele în care nu stim încotro sa mergem, Ea este cea care ne coordoneaza pasii vietii noastre. Eu ma bucur de aceasta noua traducere.”
Întâlnirea s-a încheiat cu o rugaciune din Paraclisul Maicii Domnului si cu binecuvântarea Preasfintitului Virgil.