„Acum 95 de ani, la 8 decembrie 1920, Preasfintia Sa Demetriu Radu murea la Bucuresti în Senatul României, în urma atentatului cu bomba, atentat pus la cale de Max Goldstein si de complicii acestuia,Saul Osias si Leon Lichtblau, iar în zilele urmatoare ca urmare a ranilor provocate, a murit ministrul justitiei, Dimitrie Greceanu si senatorul Spirea Gheorghiu. Înca doi episcopi, prezenti în acea zi în Senat, au fost raniti.

Preasfintia Sa Demetriu, dupa „formarea” României Mari a activat ca membru „de iure” în parlament, unde a depus eforturi pentru începerea tratativelor dintre guvernul român si Vatican, în vederea încheierii unui concordat, si a propus un proiect de înfaptuire a reformei agrare, ramas pâna acum inedit.
A prezidat, împreuna cu Ioan Papp, episcop ortodox de Arad si cu Gheorghe Pop de Basesti, Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. În calitate de decan al Episcopatului Român Unit, l-a îmbratisat pe generalul român Nicolescu, sosit în fruntea armatei române, la Blaj. La 23 mai 1919 a primit, în palatul sau de resedinta din Oradea, pe regele Ferdinand si regina Maria, împreuna cu suita lor, salutând, la banchetul dat cu acea ocazie, eliberarea Transilvaniei de catre armata româna, iar în 17-18 octombrie, anul urmator, a patronat Adunarea generala a „Astrei”, tinuta tot în aceeasi „locatie”.