„Consulatul General al României la Gyula, Ungaria, reprezentat de catre Florin Trandafir Vasiloni, consul general, a marcat, în Ungaria, prin manifestari diverse, Ziua Armatei Române, sarbatorita în fiecare an la data de 25 octombrie La data de 26 octombrie 2015, Consulatul General al României, a organizat, cu ocazia “Zilei Eroilor”, în cinci locatii din cadrul circumscriptiei consulare de care raspunde, ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români cu ocazia Zilei Armatei Române. Manifestarile au inclus slujbe religioase si depuneri de coroane de flori. Asistenta religioasa a fost asigurata de catre parintele Ionut Negrau, preot misionar la Sacal-Ungaria, (judetul Hajdu-Bihar), delegat al PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria,
Orasul Debrecen este resedinta judetului Hajdu-Bihar. Aici au fost depuse coroane la monumentul ostasului roman, denumit în limbaj popular “Fecioara alba”, monument aflat în Piata Bocskai, din centrul municipiului, la care a participat în calitate de reprezentant al Primariei Debrecen, domnul dr. Fauszt Zoltan, secretar adjunct al primariei locale, în numele careia a depus o coroana comemorativa. În continuare s-a facut deplasarea la cimitirul municipal din Debrecen, unde la "Monumentul ostasului român cazut la datorie", situat în “Sectorul românesc” al cimitirului, au fost depuse coroane si de asemenea tinut un moment de reculegere.
Ulterior acestora, delegatia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în orasul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiti de catre viceprimarul Sores Istvan, La ceremonia desfasurata în "Cimitirul soldatului român", au participat reprezentanti ai autoritatilor locale. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeasi incinta.
Tot în ziua de 26 octombrie 2015, Consulatul General al României la Gyula a organizat la Nyiregyhaza, în “Cimitirul de nord”, o ceremonie care a marcat Ziua Armatei Române. Orasul Nyiregyhaza, resedinta judetului Sabolcs-Szatmar-Bereg, se afla în jurisdictia consulara a Consulatului General al României la Gyula.
Domnul Florin Trandafir Vasiloni, consul general, a depus o coroana de flori la cele doua monumente, unul realizat din marmura alba iar altul din granit negru, ale ostasilor români, în numar de 308, care si-au jertfit viata în anul 1944, în timpul celui de-al doilea razboi mondial, în luptele duse pentru eliberarea orasului Nyiregyhaza.
Parintele Ionut Negrau ea efectuat câte o slujba de pomenire la fiecare ceremonie mentionata.
Un ceremonial militar româno-maghiar dedicat Zilei Armatei Române a avut loc, marti, 27 octombrie, la Budapesta.
Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, ridicat în memoria ostasilor români care si-au pierdut viata pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Ceremonialul s-a desfasurat în prezenta unor membrii ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, a reprezentantilor Ministerului Apararii din România si din Ungaria, precum si a unor atasati militari acreditati în capitala ungara.
Au participat printre altii Ioan Utiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român Budapesta, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Szeged. Parintele Marius Maghiaru, presedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, a celebrat o slujba religioasa în memoria eroilor români.
La eveniment a participat si o delegatie militara româna, din cadrul Diviziei 4 Infanterie "Gemina" din Cluj-Napoca, condusa de generalul de brigada Adrian Ciolponea, Comandant Adjunct.
Manifestarea, care a cuprins si defilarea soldatilor români si maghiari, a continuat cu o receptie, organizata de Ambasada României la Budapesta.