„Opera Nationala Româna din Cluj-Napoca, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla, a organizat duminica, 1 noiembrie 2015, un eveniment deosebit, Spectacolul extraordinar Requiem Parastas, de Martian Negrea, în memoria tuturor celor care au slujit arta si teatrul liric clujean de-a lungul istoriei sale, precum si, în contextul zilelor de doliu national, a victimelor incendiului din clubul "Colectiv" din Bucuresti. Manifestarea culturala a avut si un alt scop nobil, prin faptul ca Florin Estefan, manager general al Operei din Cluj-Napoca, a stabilit ca toate donatiile colectate cu aceasta ocazie sa fie destinate constructiei Catedralei greco-catolice din Piata Cipariu, dedicata memoriei tuturor Martirilor si Marturisitorilor din sec. al XX-lea.
Alaturi de PS Florentin Crihalmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, în sala Teatrului National din Cluj-Napoca s-au aflat Preasfintia Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, preoti, surori din Congregatia Surorilor Maicii Domnului, tineri din Asociatia Tineretului Român Unit, ASTRU – Cluj, si un mare numar de clujeni. Reprezentatia de înalta tinuta artistica a fost sustinut de Orchestra si Corul Operei Nationale din Cluj-Napoca, dirijat de Gabriel Bebeselea, împreuna cu patru solisti: soprana Irina Sandulescu Balan, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorul Cristian Mogosan si basul Cristian Hodrea.
În încheiere, în timp ce toti spectatorii, la invitatia organizatorilor, au aprins lumânari, studentii seminaristi din Corul Schola cantorum al Facultatii de Teologie Greco-Catolica, Oradea, condusi de dr. Radu Muresan, au înaintat solemn spre scena purtând si ei lumânari aprinse si au interpretat ultimele arii muzicale ale spectacolului, ca o încununare a serii prin rugaciunea izvorâta din creatia artistica.
Requiem Parastas este o capodopera lirica, aceasta fiind recunoscuta drept un omagiu adus celor trecuti la cele vesnice. Compozitorul român Martian Negrea a lucrat la partitura acestei opere timp de aproape douazeci de ani, de altfel fiind considerata si cea mai importanta lucrare a sa. Spectacolul extraordinar a fost transmis în direct de postul national de televiziune TVR1, în toata tara, fiind astfel o rugaciune în comuniune cu toata tara cutremurata si îngenuncheata de incendiul teribil din acel club din Bucuresti în care, în mod nedrept si crud, forta raului a frânt destinele atâtor tineri.
În lumina credintei crestine, momentul spiritual-artistic din Teatrul clujean evoca faptul ca Mântuitorul a murit din nou împreuna cu ei, poarta împreuna cu ei chinurile lor si prin Isus înviat din morti ei devin motiv de solidaritate între oameni, de invocare a puterii lui Dumnezeu în România si în afara ei – în lumina credintei, focul mistuitor aducator de moarte devine flacara a sperantei ca puterea lui Dumnezeu învinge moartea si poate transforma un rau mare într-un bine si mai mare!
Pentru toti cei care au trecut la cele vesnice: Odihna cea vesnica da-le-o lor, Doamne, si Lumina cea fara de sfârsit sa le straluceasca lor, sa se odihneasca în pace, din mila lui Dumnezeu!
Sursa:http://www.eparhiaclujgherla.ro