„În perioada 28 septembrie – 1 octombrie s-a desfasurat la Viena "Întâlnirea preotilor greco-catolici români din diaspora europeana". Întrunirea a avut ca tema subiectul: "Diaspora româneasca europeana. Dileme si provocari". Participantii au fost aproape 50 de preoti din opt tari, dintre care amintim: Italia, Spania, Germania, Irlanda.
Preasfintitul Virgil, responsabil din partea Sinodului cu diaspora europeana, a condus lucrarile, alaturi de Pr. Ioan Pop, coordonator national pentru Italia si Pr. Buboi Gabriel, rector al Colegiului Pio Romeno din Roma.
Dupa ultima întâlnire europeana a preotilor care a avut loc la Venetia în toamna anului 2012, a sosit rândul Vienei de a gazdui aceasta întâlnire.
Ziua de luni, 28 septembrie a fost dedicata cazarii oaspetilor, dupa care seara fiecare din cei sositi s-a prezentat.
Ziua de marti a început cu Sfânta Liturghie arhiereasca la biserica parohiei “ST. JOSEF OB DER LAIMGRUBE”. Dupa micul dejun am ascultat prezentarea parintelui Ioan Pop referitoare la "Identitatea ecleziala a credinciosilor greco catolici români. Dificultati pastorale în Diaspora”. La prezentare a participat si vicarul general al Vicariatului Greco Catolic din Austria, pr. Yurij Kolasa.
Dupa masa am vizitat primaria orasului Viena si Manastirea Klosterneuburg. Acolo parintele Alexandru Suciu, paroh la Graz, a celebrat slujba Vecerniei alaturi de calugarii augustinieni. Seara s-a încheiat cu masa festiva alaturi de abatele manastirii, Bernhard Hermann Backovsky, care a fost foarte fericit în compania confratilor de rit bizantin.
Miercuri, reprezentantii nationali au prezentat situatia din fiecare tara: din Italia, Spania, Germania, Irlanda, Belgia si Austria. S-a constatat ca fiecare tara se confrunta cu provocari specifice, situatia credinciosilor si preotilor greco-catolici fiind diferita în fiecare tara.
Preasfintitul Virgil le-a multumit tuturor pentru munca depusa si i-a încurajat pe toti sa dea dovada de un spirit misionar, multumind deasemenea parintelui Vasile Lutai, coordonatorul national pentru Austria, pentru frumoasa organizare a întâlnirii. Totodata, s-a hotarât ca urmatoarea întâlnire sa fie la Madrid în 2018.