„La Tirana, în Albania va avea loc între 6-8 septembrie o întâlnire internationala care va avea ca tema: "Pacea este întotdeauna posibila – Religii si culturi în dialog", care va reunii exponenti a marilor religii mondiale, a culturii si din cea institutionala. Întâlnirea este promovata de catre Comunitatea Sant’Egidio în colaborarea cu Biserica Ortodoxa Autocefala din Albania si Conferinta Episcopala Albaneza.
Întâlnirea va purta la Tirana „spiritul din Assisi”, în aceasta Tara în care datorita suferintei trecutului, a stiut mereu sa pastreze vie clima de convietuire si de dialog între diversele confesiuni religiose. Presedintele Comunitatii Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, a explicat ca alegerea Albaniei pentru realizarea evenimentului subliniaza cum aceasta mica tara, în care pâna în urma cu câtiva ani domnea ateismul de stat, a devenit în prezent un interesant loc de experimentare a coabitarii pasnice. Întâlnirea se va deschide duminica, 6 septembrie, în cadrul careia se va citi un important mesaj din partea Papei Francisc.
Peste 400 de exponenti vor prezenta diverse teme care vor face un înconjur al lumii între crize, conflicte, mari probleme deschise, dar si sperante, schimbari în curs, exemple de convietuire si contributii pretioase ale religiilor la constructia pacii. Vor fi afrontate numeroase teme de actualitate , între care ti cel referitor la ambient, cu participarea ministrului justitiei Andrea Orlando. O importanta tema afrontata este cea cu titlul: „Imaginarea pacii” cu participarea ministrului extern Paolo Gentiloni, alaturi de Patriarhul siro ortodox de Antiohia Afrem II, cardinalul nigerian Onaiyekan si rabinul Skorka.
Pe lânga discursurile care vor fi prezentate, vor exista momente de rugaciune pentru pace, dupa diversele traditii religiose si o procesiune de pace. Vor fi prezenti la Tirana multe persoane de toate vârstele printre care multi tineri veniti din toata Europa, pentru a participa la „Pacea este întodeauna posibila”.
La Tirana va participa si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea, cu o lucrare intitulata: „Pacea si rugaciunea”.