"Depaseste indiferenta si câstiga pacea!" aceasta este titlul Mesajului pentru cea de-a patruzeci si noua Zi Mondiala a Pacii, marcata pe 01 ianuarie 2016, a treia din pontificatul papei Francisc. Tema a fost anuntata pe 11 august a.c., printr-un comunicat de presa trimis de Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace.
„Indiferenta pentru flagelurile timpului nostru este una dintre cauzele majore a lipsei pacii în lume – citim în comunicatul primit. Astazi, indiferenta astazi este legata de diferite forme de individualism care produc izolare, ignoranta, egoism si, prin urmare, neimplicare. Cresterea informatiilor nu înseamna, în sine, o atentie sporita asupra problemelor, daca nu este însotita de o deschiderea a constiintei catre solidaritate; în acest scop, este indispensabila contributia pe care o aduc pe lânga familii, profesorii, toti educatorii, lucratorii din sectorul cultural si mass-media, intelectualii si artistii. Indiferenta poate fi câstigata doar prin abordarea comuna a acestei provocari”.
„Pacea trebuie sa fie câstigata – se subliniaza în mesaj – nu este un bun care se obtine fara efort, fara schimbare, fara creativitate sau confruntare. Este vorba de sensibilizarea si formarea sensului de responsabilitate cu privire la problemele grave care afecteaza familia umana în prezent, cum ar fi: fundamentalismul si masacrele provocate de acesta, persecutiile din cauza credintei sau etniei, încalcarea libertatii si a drepturilor popoarelor, exploatarea si înrobirea, coruptia si crima organizata, razboiul si situatia dificila a refugiatilor si a migrantilor fortati. O astfel de constientizare si de formare priveste în acelasi timp si la oportunitatile si posibilitatile de combatere ale acestor «rele reale», adica: maturarea unei culturi a legalitatii si a educatiei pentru dialogul si cooperarea, care sunt, în acest context, formele fundamentale ale unei reactii constructive”.
Acelasi dicaster responsabil pentru ziua Pacii 2016, mentioneaza ca „un domeniu în care pacea poate fi construita zi de zi câstigând indiferenta este cel al formelor de sclavie din lumea contemporana, argument caruia i-a fost dedicat Mesajul pentru Ziua Mondiala a Pacii 2015, «Nu mai sunt sclavi, ci frati!»”. Asadar, ne îndeamna organizatorii, trebuie sa urmarim fiecare acest angajament, prin cresterea gradului de constientizare si colaborare.
„Pacea – se încheie comunicatul – este posibila acolo unde dreptul fiecarei fiinte umane este recunoscut si respectat, în conformitate cu libertatea si dreptatea sa. Mesajul Zilei Mondiale pentru Pace 2016 îsi propune sa fie un punct de plecare pentru toti oamenii de buna vointa, în special pentru cei care lucreaza în domeniul educatiei, culturii si mass-media, de a actiona fiecare în functie de capacitatea si aspiratiile sale pentru a construi o lume mai constienta si milostiva, si, prin urmare, mai libera si corecta”.
Ziua Mondiala a Pacii a fost instituita de papa Paul al VI-lea si este celebrata în fiecare an la 1 ianuarie. Mesajul Papei este trimis de Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace la început de an cancelariilor din toata lumea si, de asemenea, centrelor diplomatice ale Sfântului Scaun.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va