„Tinerii catolici din întreaga tara au participat, în cea de-a treia zi a Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic, la a doua cateheza a pr. Daniel Ange, în curtea Episcopiei de Cluj-Gherla. Au urmat discutiile pe grupuri în Parcul Mare, apoi, de la ora 11.30, Sfânta Liturghie în rit latin, celebrata de PS Aurel Perca, Episcop auxiliar de Iasi, alaturi de care s-au aflat Episcopii greco-catolici: PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, care a tinut si predica; PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; PS Vasile Bizau, Episcop de Maramures; PS Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. La celebrarea liturgica au participat peste 100 de preoti si cei peste 2000 de tineri, între care multi frati si surori din diferite Ordine si Congregatii ale Bisericii. Raspunsurile liturgice au fost date de corul romano-catolic al Capelei „Sf. Iosif” din Piata Cipariu, Cluj-Napoca.
„Am ascultat Evanghelia care ne vorbeste despre semanatorul care iese sa semene. Îl vedem cum seamana, din abundenta, are foarte multe seminte, este foarte generos, seamana cu o libertate extraordinara si am impresia uneori ca nu este foarte atent, nu este foarte serios când seamana si arunca semintele si pe drum, si printre spini, si printre pietre, doar ceva ajunge si în pamântul bun”, a spus PS Virgil în predica sa. „Pentru el este important sa semene. Sa semene acest cuvânt al lui Dumnezeu, care de fapt este fericirea adevarata. Si el seamana aceasta fericire. Si vedem ca atunci când seamana pe drum, vin pasarile. Dar pamântul este dur, nu rasare nimic, pasarile manânca semintele”, ceea ce se întâmpla datorita indiferentei noastre.
Episcopul a continuat explicatia cu semintele care cad printre pietre. „Cât suntem de superficiali, de multe ori, noi însine! Gânditi-va: eu la mine însumi, voi la voi însiva. Am avut vreodata momente de superficialitate si sufletul meu era ca niste pietre? A încoltit ceva? Si nu am mai avut taria sa îl fac sa creasca, sa fie suficienta iubire, suficient suflet, suficienta inima, ca aceasta samânta sa aduca rod? Sau printre spini: cât suntem, de asemenea, de fricosi? Crestem pe la umbra a nu stim ce. Si crestem, dar nu avem curajul sa iesim din aceasta umbra. Sa fim noi însine. Si apoi o parte mai este si prin pamântul bun. Câteodata mai suntem si noi acest pamânt bun.”
„Vedeti, foarte adesea refuzam aceasta samânta, sau o acceptam pâna la un anumit punct, cât ne este comod noua, sau o punem pe planul al doilea, sunt mult mai importante alte lucruri în viata noastra decât consideram ca este aceasta samânta, acest cuvânt, de fericire, de iubire, de iertare pe care Domnul îl seamana.” Episcopul a amintit de cateheza sustinuta dimineata de pr. Daniel Ange, spunându-le tinerilor: „Sa stim sa fim noi însine, dragilor. Nu are importanta ca sunt spini, o groaza de spini în jurul nostru. Noi însine. El a semanat si a semanat un pic de fericire. Stim sa prindem aceasta fericire si sa ramânem noi însine? Sa lasam spinii deoparte si sa ne facem drum prin viata”.
Facând referire si la concertul din seara anterioara, al trupei Voltaj, Episcopul a concluzionat: „Ati sesizat aseara, când s-a urcat Preasfintitul pe scena si a spus ‘Hai sa ne rugam împreuna’? Voi ati ramas… Piata aproape s-a golit. Au ramas cei care au primi samânta în pamântul bun. Cred ca erati pamântul cel bun. Vedeti: aceasta este diferenta, dragilor. Daca mergem la concert, mergeti la club, lucrati pe internet, dar stiti sa faceti lucrurile bune de acolo, sa preluati lucrurile bune, nu sarind pe masa, nu facând alte lucruri care va dezonoreaza, ci stiind sa va distrati, ramânând inclusiv la rugaciune. Aceasta face diferenta. În acel moment sunteti cu adevarat întelepti, aveti tarie de caracter, aveti curaj si stiti sa primiti darurile Spiritului Sfânt, ca aceasta samânta pe care vine semanatorul si o împrastie, voi sa fiti întotdeauna pamântul bun în care fericirea rodeste.”
Sursa:http://www.catholica.ro