„Organizatorii Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic au profitat de prezenta mai multor Episcopi în aceste zile, la acest eveniment, pentru a le solicita scurte interviuri. Unul dintre cei care au raspuns a fost Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei greco-catolice de Oradea.
– Ce înseamna, pentru Dumneavoastra, ca pastor de suflete, fericirea adevarata?
– A defini fericirea adevarata este o provocare pentru ca fiecare dintre noi cautam fericirea si o cautam de la nastere pâna la sfârsitul vietii. De la nastere, într-o anumita maniera, apoi, când începem sa cunoastem lucrurile mai bine, suntem cu adevarat însetati de fericire. O spune Sfântul Augustin: „Pentru Tine ne-ai creat, Doamne, si nefericita este inima noastra pâna se va odihni în Tine”. Aceasta nefericire este, de fapt, cautarea fericirii.
Daca ne uitam la un copil mic, fericirea pentru el înseamna sa se simta bine, sa fie ocrotit, sa cunoasca. Pentru un tânar, fericirea consta în a realiza anumite lucruri, în forta prin care este convins ca poate birui lumea. Pentru un adult, fericirea este realizarea unei familii, a unui tel în viata. Pentru o persoana de vârsta a treia, fericirea înseamna a trai în pace. Dar, dincolo de toate aceste scurte definitii pe care am cautat sa le dau, pentru mine, ca pastor de suflete într-o Eparhie, fericirea consta în preocuparea pentru preoti, pentru credinciosi, pentru persoanele consacrate, pentru cei tineri si pentru cei în vârsta, ca ei sa îl gaseasca pe Dumnezeu.
Un preot, când Episcopul îi pune mâinile pe cap si primeste acel har al preotiei, simte cum Spiritul Sfânt coboara si îl inunda în întreaga sa fiinta. Aceasta a fost si experienta mea proprie. Atunci simti acea fericire pe care ti-ai dorit-o prin ani de pregatire, cum se coboara, cum îti umple sufletul si trupul, cum te transforma. Ai dori ca acea fericire, din acel moment al hirotonirii sa ramâna pentru toata viata. Sigur, cu ajutorul rugaciunii, cu ajutorul celor din jurul tau, reusesti sa pastrezi o parte, ceva din ea. Indiscutabil, viata îti creeaza multe probleme si multe lucruri sunt neprevazute. Dar acel ceva pe care îl pastrezi trebuie sa fie acel graunte de mustar sau acel bob de aluat care dospeste întreaga framântatura si care sa îti dea puterea ca în fiecare dimineata sa reînnoiesti si sa traiesti ceea ce ai simtit în momentul hirotonirii.
Aceasta este fericirea pentru un preot, aceasta este fericirea pentru un pastor care va cauta sa daruiasca celor pastoriti sensul fericirii. Este foarte important sa traiesti în prima persoana fericirea prezentei lui Dumnezeu în viata ta, în inima ta, ca apoi, la rândul tau, sa poti sa o daruiesti si sa te preocupi ca ceilalti sa traiasca aceasta fericire. Este fundamental si fara aceasta nu se poate trai viata, pentru ca ar deveni monotona, ar deveni fara sens daca nu ai fericirea trairii cu Dumnezeu.
– Cum ati merge în întâmpinarea unui tânar crestin trist sau descurajat?
– Cu foarte multa speranta. Am întâlnit foarte multi tineri care sunt tristi sau descurajati. Este o stare care este momentana, dar care poate sa se permanentizeze pentru o anumita perioada a vietii si este foarte riscant sa ramânem în aceasta stare. De aceea, este foarte important ca noi, care suntem pastori de suflete, fiecare preot, fiecare calugar si fiecare calugarita care si-a dedicat viata lui Dumnezeu, sa aiba aceasta speranta dincolo de speranta si sa reuseasca sa o daruiasca celuilalt. Încercarea poate sa vina. Poate sa fie un moment, sau poate sa devina, pentru o anumita perioada, o stare a vietii, dar trebuie sa o depasim. Si putem sa o depasim daca avem încredere în noi si în Domnul.
În acelasi timp, este important sa avem încredere în persoanele de lânga noi, sa ne lasam ajutati, sa credem în prietenie, sa credem într-un sfat, sa credem în bine, în frumos, în iubire, în iertare, în întelegere. Sunt valorile care pot sa ne scoata dintr-o stare care nu este pozitiva si care nu este favorabila sufletului, trupului si mintii, în acelasi timp. Curaj! Tinerii, dar si persoanele de orice vârsta, trebuie sa creada puternic. Se poate iesi din absolut orice stare, si mai ales din starile acestea care pot sa aiba tenta de depresie, de neîmplinire, sau de neplacere, de teama sau de frica. Cu Domnul înainte, se poate.
Sursa:http://www.catholica.ro