„În data de 27 iunie 2015, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a efectuat o vizita de lucru în localitatea Pocei (Pocsaj), din judetul Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar). În aceasta localitate, cu vechi traditii românesti, traiesc si astazi etnici români, majoritatea de religie greco-catolica. În jur de 50 de familii din România s-au stabilit la Pocei dupa anul 1990.
În aceasta zi, la Biserica greco-catolica din localitate, care a fost renovate recent, s-a desfasurat un pelerinaj al credinciosilor greco-catolici din zona, cu ocazia sfintirii unei icoane, copie a unei icoane “facatoare de minuni”, aflata la Manastirea mariana de la Mariapocs, din apropierea Budapestei. Preotul paroh de la Pocei, Zoltan Miklos, împreuna cu un sobor de preoti, a celebrat ceremonia religioasa, la care au participat sute de persoane. Manifestarile din aceasta zi au cuprins o conferinta, o masa comuna, un spectacol prezentat de elevii din Pocei, competitii sportive etc. La eveniment, a fost present, printre oficialitati, Szunai Miklos, secretar general al Consiliului Demnitatilor Umane de la Budapesta, originar din Pocei.
În cursul zilei petrecute la Pocei, diplomatul român s-a întâlnit si a avut întrevederi cu primarul localitatii, Gyula Kecskes, cu viceprimarul localitatii, Kun Istvan, cu doamna Jenone Maszu, presedintele Autoguvernarii Minoritare Românesti de aici.. În convorbirile avute cu oficialii din Pocei, s-a dicutat despre situatia comunitatii românesti de aici, dinamica dezvoltarii comunitatii, despre schimburile culturale între Pocei si localitati din România. Comuna Pocei este înfratita cu localitatile Budureasa (jud. Bihor) si Tomesti (jud. Timis).

La scoala din Pocei, condusa de directorul Pirosca Molcsan, invata peste 280 de elevi, care urmeaza si ore de limba si literatura româna, istorie si civilizatie româneasca.