Blaj, 4 mai 2015

Preasfintiile Voastre,
Cucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,

Am aflat cu totii despre dramaticele încercari si persecutii pe care le traiesc crestinii în întregul Orient Mijlociu. Biserica Catolica, prin Sfântul Parinte Papa Francisc, este alaturi de suferinta fratilor în credinta din aceasta parte a lumii, si îndeosebi a comunitatilor din Tara Sfânta, pamânt binecuvântat de însusi sângele si lucrarea Mielului Dumnezeiesc, Mântuitorul nostru Isus Cristos. Cu adevarat „aceste suferinte agravate în ultimele luni din cauza conflictelor care zbuciuma aceasta regiune (…) striga catre Dumnezeu si ni se adreseaza noua tuturor, chemându-ne la rugaciune si la orice alt mod de initiativa” (din Scrisoarea Sfântului Parinte Papa Francisc adresata crestinilor din Orientul Mijlociu, 21 decembrie 2014).
În acest sens, Congregatia pentru Bisericile Rasaritene cheama toate Bisericile locale sa îsi manifeste sprijinul în acest moment atât de dificil pentru fratii nostri, organizând, ca în fiecare an, Collecta pro Terra Sancta. Biserica noastra Româna Unita cu Roma se alatura în unire de dragoste si fratietate cu fratii nostri din Tara Sfânta, si îi invita pe toti credinciosii greco-catolici sa se alature acestei actiuni de solidarietate crestina pe care o propovaduieste Biserica în spiritul Evangheliei.
În comuniune cu întreg Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, dispunem si binecuvântam organizarea în ziua de duminica, 24 mai 2015 a unei colecte nationale în toate catedralele si bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii noastre, pentru sustinerea crestinilor din Tara Sfânta, cei care, dupa cuvântul Papei Francisc, sunt chemati „sa promoveze dialogul, sa zideasca punti, în spiritul Fericirilor, si sa vesteasca Evanghelia Pacii” (din Scrisoarea adresata crestinilor din Orientul Mijlociu).
Sumele colectate vor fi trimise de catre Cucernicii Parinti fiecarei Episcopii în parte, care, prin intermediul Arhiepiscopiei Majore de la Blaj, le vor transmite Congregatiei pentru Bisericile Rasaritene la Vatican, într-o actiune concreta de ajutorare a semenilor nostri.
Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sfinte, inimi generoase în ajutorarea fratilor aflati în nevoie, ramânem uniti în rugaciune si în comuniune de slujire.

Cu arhieresti binecuvântari,

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica