O marturie cutremuratoare primita din India, de la sora Agnes, o calugarita care a activat în Oradea si Carei.

Cristos a înviat!

Preasfintite Virgil,

Va multumesc pentru urarile de Sfintele Sarbatori ale Pastelui! (…)
Sper ca sunteti bine împreuna cu toti prietenii nostri din Biserica Greco-Catolica, mai ales cu cei din Oradea si Carei.
Probabil aveti informatii ca în luna martie a avut loc, în India, un atac asupra unei manastiri. Este vorba de una dintre micile noastre comunitati care are în grija o scoala rurala. Sora noastra Generala, Monika Joseph, ea însasi indiana, a mers imediat acolo sa le ofere ajutor. Ea ne-a dat detalii despre aceasta tragedie. Îmi permit sa va parvina, în textul de mai jos, circulara trimisa în urma acestei experiente atât de dureroase.
Va multumesc daca veti avea o rugaciune pentru aceasta mica comunitate.
Fie ca Isus Înviat sa va umple de pace si bucurie întreaga viata!

Cu stima,

Soeur Agnes, rjm

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
JM

Casa Generala Congregatia Ranaghat
”Jesu-Marie”

22mars 2015

Dragi surori,
În urma cu o saptamâna, Conventul ,,Jesu-Marie” din Ranaghat, India, a trait o tragedie. Eu am datoria sa va multumesc pentru rugaciunea si sustinerea voastra si sa va împartasesc câteva detalii înainte de a pleca la Roma, chiar mâine.
La 14 martie 2015, între orele 1,30 si 4,45, noaptea, nu mai putin de sase barbati au intrat în camera Sr. Gladys, au legat-o, au amenintat-o cu un cutit si au ravasit încaperea. Apoi au mers în camera Sr. Shanti si mai pe urma în camera Sr. Bridget, unde au facut acelasi lucru. Pe urma, Sr. Bridget si Sr. Gladys au fost duse în camera Sr. Shanti. Cu mâinile si picioarele legate, cu ochii de asemenea legati, erau amenintate continuu. Surorile erau ca paralizate si tremurau. Dar ceea ce le-a frapat, în acea noapte de teroare, pe Sr. Shanti si pe Sr. Bridget precum si Politia care a facut ancheta, a fost preocuparea Sr. Gladys pentru cele doua calugarite. Când Sr. Shanti a simtit ca se sufoca, Sr. Gladys, cu mult curaj, a cerut agresorilor sa-i dezlege mâinile si sa-i dea apa, ceea ce ei au facut. Când Sr. Bridget se plângea de durere, pentru ca mâinile îi erau strâns legate si se umflasera, Sr. Gladys a cerut din nou sa-i largeasca putin legaturile si ei au acceptat. Când Sr. Gladys a auzit, la distanta, fluieratul paznicului, a soptit surorilor ca se temea ca vor fi omorâte; câteva minute mai târziu paznicul a fost adus si el si legat alaturi de surori. Unul dintre agresori a dus-o pe Sr. Shanti într-o alta camera si a întins-o pe pat. Multumita lui Dumnezeu, alti barbati au sosit si ea a fost salvata si adusa iar cu celelalte surori si cu paznicul. În jurul orei 4, unul dintre agresori a dus-o pe Sr. Gladys în camera ei … cu mâinile si picioarele legate, ca un miel blând dus la taiere… I-au astupat gura, au legat-o la ochi si au încuiat camera din interior. Sora i-a implorat sa-i ia tot, dar sa evite acest scandal, însa a fost zadarnic…

Apoi au încuiat portile pe din afara si au plecat. Când s-a facut liniste, Sr. Shanti, care avea mâinile libere, i-a dezlegat pe Sr. Bridget si pe paznic. Si-a amintit ca mai era o usa în camera ei, au iesit si au fugit în camera Sr. Gladys. Au gasit-o scaldata în sânge, au dezlegat-o… Primele cuvinte ale Sr. Gladys au fost pentru Sr. Shanti: ,, Tie nu ti-au facut nimic?”
La coborâre, au descoperit cu groaza ca capela a fost profanata si ostiile aruncate pe jos… Acest sacrilegiu nu a facut decât sa adauge durere la durerea lor.
În manastire cele mai multe dulapuri au fost fortate si obiectele împrastiate. Surorile au intrat si în sala profesorala si în cabinetul de informatica, dar de acolo atacatorii nu luasera nimic. Din fericire, nu au taiat toate liniile telefonice, asa ca au putut sa ceara ajutor.

Politia, doua Congregatii vecine si preotii din Parohie au alergat imediat în ajutor, unii la spital pentru a fi cu Sr. Gladys, si altii la resedinta. Noi le datoram mult pentru ca au ajutat surorile în absenta altora din Ordin.
Sr. Rosely Joseph (Provinciala de la Delhi) si Sr. Antoinette Fernandes au sosit seara, iar dimineata, Sr. Felicia Pereira (Provinciala de Pune), Sr. Magdalene Marhada (Provinciala de Vadordara). Cu Irene ne-am întâlnit la aeroportul din Kolkata si am ajuns la Ranaghat înainte de amiaza. Sr. Vincent si Sr. Josua au venit si ele. Vazându-ne, surorile au izbucnit în plâns… Ti se rupe inima, dar în acelasi timp era o consolare sa vezi împreuna atâtea calugarite. Doream mai ales sa o întâlnim pe Sr. Gladys, asa ca am alergat la spital, unde, spre surpriza noastra, am gasit o alta Sr. Gladys, calma si senina… Ea suferea înca, dar îi iertase pe agresori. Toti cei care au vazut-o au fost miscati de aura spirituala care o înconjura si s-au întors spre Dumnezeu. Hindiusii si-au dat seama ca doar o persoana cu profunda credinta putea sa iradieze o asa lumina aducatoare de pace. Timp de mai multe zile valuri de calugari si preoti au venit sa viziteze comunitatea si spitalul; au venit de aproape si de departe, unii au calatorit chiar si 18 ore pe drumurile cu gropi. Am experimentat în adevar dorinta Sf. Paul de a fi un singur corp, dincolo de frontiere si de carisme.
Sr. Gladys a fost dusa într-o alta comunitate pentru a se odihni si a se simti mai bine. Sr. Bridget si Sr. Shanti au depasit raul si sunt pe cale de a se reface. Evident, vindecarea cere timp.
Retraind acele clipe, cele trei surori simt ca au fost salvate si au primit o noua viata pentru a-L servi pe Domnul si misiunea Sa. Ce experienta în acest ,,An al Vietii Consacrate!”
În cursul saptamânii care a trecut, am fost de asemenea martori ai comuniunii si ai solidaritatii: vizite, reuniuni de rugaciuni, vizite ale demnitarilor, iar Politia lucreaza ziua si noaptea. Speram ca toate acestea vor da roade. Odata în plus, suntem invitate sa lucram urgent în linia celor trei prioritati.
Am stiut ca Sr. Gladys le-a protejat pe Sr. Bridget si pe Sr. Shanti si ca, sub orice chip, si-ar fi dat viata pentru ele. Viata noastra este sub Crucea lui Isus care a murit pentru noi, ne-a luat locul… În contextul Misterului Pascal trait de surorile din Ranaghat, traiesc de asemenea surorile din Syria, Pakistan, Nigeria si toti crestinii persecutati, tuturor va dorim sa mergeti pe urmele lui Cristos cel Înviat.
Credem ca în cele mai sfâsietoare si umilitoare experiente, Cristos cel Înviat este acolo. Este credinta noastra. Isus este ÎNVIEREA si VIATA noastra. El ne va da o viata noua, speranta si bucurie.
Paste fericit fiecaruia dintre voi!
Bunul Dumnezeu sa va binecuvânteze!

Monica Joseph RJM (Superioara Generala)

Marta Guitart RJM (Secretara Generala)