„„Realitatea se vede mai bine de la periferie decât din centru” – a spus papa Francisc într-un interviu pentru publicatia unui cartier sarac de la periferia orasului Buenos Aires (La Carcova News). Acesta a fost acordat parintelui paroh Josè Maria di Paola (supranumit «don Pepe») în preajma aniversarii a doi ani de când arhiepiscopul de Buenos Aires – Jorge Maria Bergoglio– a fost ales Succesor la Scaunul lui Petru, pe 13 martie 2013.
Publicatia argentiniana face o sinteza a temelor pe care papa Francisc le-a abordat adesea în predicile sale din Casa „Sfânta Marta”, în vizitele parohiilor romane sau în expresiile spontane care au însotit discursurile audientelor generale si rugaciunea duminicala „Îngerul Domnului”. Nu în ultimul rând, se oglindeste în interviu experienta vietii traite de Jorge Maria Bergoglio în suburbia („villa miseria”) capitalei.
Realitatea se vede mai bine de la periferie
Imaginea periferiei, care îi este atât de draga, se naste pentru papa Francisc din experienta cu locuitorii metropolei aglomerate. Când vorbste de periferie, spune el se refera la granite, însa nu doar cele fizice:
„În mod normal, noi ne miscam zi de zi în spatiile pe care într-un fel sau altul le controlam. Acestea sunt centrul. În masura în care vom iesi din acest centru si ne îndepartam de el, descoperim mai multe lucruri, iar când ne uitam catre centru de aceste lucruri noi le-am descoperit, prin locuri noi, aceste suburbii, vom vedea ca realitatea este alta.
Un lucru este sa privim realitatea din centru si un alt lucru sa o privim din ultimul loc în care am ajuns. Un exemplu: Europa vazuta de la Madrid în secolul al XVI-lea a fost un lucru, dar când Magellan a ajuns pe continentului american, a privit Europa din noul punct atins si a înteles altceva.
„Realitatea se vede cel mai bine de la periferie si nu din centru” – a subliniat papa Francisc. „Inclusiv realitatea unei persoane, periferia de existenta, sau realitatea gândirii sale; poti avea un gând foarte bine structurat, dar când te confrunti cu cineva care nu crede ca si tine, trebuie sa cauti argumente pentru a-ti sustine punctul de vedere; astfel începe dezbaterea, iar periferia gândirii tale se va îmbogati”.
În acelasi interviu, Pontiful a raspuns si la o întrebare legata problema consumului de droguri a persoanelor de la periferia argentiniana („villeros”). Sfântul Parinte a amintit ca multe tari sunt astazi era „sclave ale drogurilor” sau „supuse retelelor de narco-trafic” si marturiseste ca este preocupat pentru „triumfalismul traficantilor” care cred ca au pus deja stapânire pe acestea.
Parintii transmit credinta fiilor
Întrebat care este lucrul cel mai importat pe care trebuie sa îl dea parintii fiilor lor, Papa Francisc a raspuns ferm „Apartenenta. Apartenenta la o vatra parinteasca”.
El a îndemnat parintii din Argentina (si nu numai) sa le transmita copiilor valori sanatoase si pot sa faca aceasta doar manifestând iubire si afectiunea, acordând timp copiilor si spatii în care se pot exprima, dar mai ales prin credinta:
„ma întristeaza atât de mult sa vad un copil care nu stie sa-si faca semnul Sfintei Cruci. Va sa zica, adauga el, ca nu i-a fost daruit lucrul cel mai important pe care un tata si o mama i-l poate da: credinta”.
Un pacatos ca toti ceilalti
În acelasi interviu papa Francisc se declara „un pacatos ca toti ceilalti”, doar ca Domnul îl face sa faca opere care se vad: „Exista însa atât de multe persoane care fac mult bine, dar nu se vad. Intensitatea gestului nu este direct proportionala cu ceea ce vad oamenii”.
Pontiful a marturisit ca optimismul de care este miscat vine din siguranta faptului ca „orice persoana este imagine a lui Dumnezeu” si ca „viata noastra este în mâinile Domnului”, iar „Tatal nu abandoneaza niciodata fiii sai”.
Este adevarat, spune Bergoglio, ca „în anumite momente suntem constienti de prezenta lui Dumnezeu, în altele uitam de prezenta Sa”, dar credinta nu este un sentiment: „este un dar (…) este raportul cu Isus Cristos care ne salveaza”.
Invitatia celui care era pâna acum doi ani era iubitul arhiepiscop argebtinian, este sa purtam întotdeauna asupra noastra o mica Evanghelie, deoarece „din aceasta, ne asigura el, se hraneste credinta noastra!”.
Gesturi de iubire
Apelul cel mai frecvent al papei Francisc este acela de a face cât mai multe opere de caritate, adica de a transmite cât mai multa iubire semenilor si de a-i asculta: „chiar daca nu esti de acord cu ei, ei întotdeauna – întotdeauna! îti dau ceva”.
În era digitala pe care o traim avem tendinta de a aduna cât mai multe informatii si ne supunem riscului de a crea «tineri-muzeu», care sunt foarte bine informati: „dar ce vor face cu tot ceea ce stiu?” – întreaba retoric Papa. Fecunditatea vietii, continua el, înseamna „sa iubesti, iar iubirea înseamna si contact fizic (…) sa strângi mâna unei persoane, sa o îmbratisezi: iubirea virtuala nu exista!”
Întrebat la final când intentioneaza sa viziteze tara pe care a lasat-o acum doi ani pentru Scaunul lui Petru, papa Francisc dezvaluie ca spera sa ajunga în Argentina în anul 2016, în cazul în care va fi gasita solutia de a face aceasta vizita în cadrul unei calatorii apostolice deja programata.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va